Pitanje državne imovine
419

SDA pozvala Schmidta da poništi i druge odluke NSRS kojima se krši Dejton

B. R.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz SDA su pozvali visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi i ostale odluke vlasti u Republici Srpskoj, a koje nisu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.
Poziv su uputili nakon što je Schmidt danas poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. I ova stranka je pozdravila ovu odluku.

"Pozivamo visokog predstavnika da u skladu sa svojim mandatom na isti način postupi sa svim zakonima i odlukama koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a koje je u proteklom periodu donijela Narodna skupština Republike Srpske (NSRS)", ukazali su u SDA.

Podsjetili su da, kako su saopćili, titular nepokretne imovine može biti jedino država Bosna i Hercegovina, a ne njeni entiteti.

"Isključivu nadležnost u donošenju zakona kojim bi se regulisala ta oblast ima Parlament Bosne i Hercegovine", dodaju.

Iz SDA su poručili vlastima u Republici Srpskoj da, kako su istakli, prestanu sa neustavnim i nezakonitim aktivnostima kojima se podriva ustavnopravni poredak, ali i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio Schmidtu da mu "preporučuje da danas kupi jednosmjernu kartu za Njemačku". Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država su saopćili da je "međunarodna zajednica morala reagovati".

Između ostalih, Schmidtovu odluku su pozdravili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), član Predsjedništva Željko Komšić (DF), ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA), predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i SBiH.