Vlast na čekanju
14

SDA pozvala SBB da zajedno formiraju vlast: Čekamo odgovor

Piše: I. Č.
Stranka demokratske akcije, odnosno članovi njenih organa besjedili su danas u Sarajevu i u ime svoje stranke donijeli odluku da će, pored Demokratske fronte, u koaliciju ući i sa Savezom za bolju budućnost, ukoliko ovi potonji budu zainteresirani.

Potpredsjednik SDA Safet Softić je na konferenciji za medije izjavio kako je do sada bilo određenih sastanaka s predstavnicima SBB-a i da će organi dviju stranaka održati u narednom periodu zajednički sastanak.

"Svi dosadašnji kontakti su bili nezvanični. Kako će se SBB odnositi prema ovom pozivu, vjerovatno ćemo u narednim danima vidjeti. Otvoreni smo za što širi blok i što veći broj partija", rekao je Softić.

Upitan kako će SDA reagovati ukoliko se SBB ne odazove pozivu, Softić je kazao kako misli da SDA ima kapacitete za formiranje vlasti na državnom i entitetskom nivou.

"SDA dokazuje da u ovom vremenu nema u prvom planu fotelje, nego sigurnost BiH. Jedan od prijedloga je da svaka od tri stranke ima po jedno ministarstvo u Vijeću ministara. SDA je, zarad probosanskog bloka, spremna prihvatiti takvo rješenje", kazao je Softić.

Napomenuo je da je poziv upućen SBB-u i DF-u.

"U ovom periodu ne vidimo razlog da širimo tu koaliciju. Mislimo da bi bilo optimalno da SDA, SBB i DF naprave vlast na državnom i entitetskom nivou", kategoričan je Softić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Prema njegovim riječima, vlast u Tuzlanskom kantonu će biti formirana nakon što bude formirana vlast na državnom i entitetskom nivou, "zbog nesposobnosti SDP-a kao pobjedničke partije u tom kantonu".

"Odbacujemo povezanost SDA sa Socijaldemokratskim pokretom. Riječ je o dugogodišnjim pokušajima ujedinjenja ljevice. Ukazuje na ozbiljne probleme unutar stranaka koje baštine tu ideju", istakao je Softić.

Predsjedništvo SDA je nakon današnjih sjednica pozdravilo sadržaj rasprave Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) povodom izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka.

"Jasno je istaknuto da su vlasti RS-a odgovorne za stalno izazivanje krize i nepoštivanje Dejtonskog sporazuma. Poseban značaj imaju stavovi ambasadora SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske kojima je zatražen pojačan angažman OHR-a kroz upotrebu bonskih ovlasti", izjavio je Softić.

SDA je podržala inicijativu 12 udruženja žrtava genocida i ratnih zločina, kojim se od domaćih parlamenata traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida te je od klubova te stranke u parlamentima zatražila da se aktivno odazovu ovom pozivu.

Iztazili su, također, zahvalnost Parlamentu Kraljevine Belgije na usvojenom zakonskom rješenju kojim se sankcionira negiranje genocida u BiH.

"Predsjedništvo SDA osuđuje usvajanje izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a", kazao je Softić, naglasivši da se tim zakonom destabilizira politička situacija u BiH.

Predsjedništvo SDA insistira da entitet FBiH i kantoni poduzmu recipročne mjere na način da se popuni aktivni sastav policije i formira rezervni.