Zbog "mirnog razlaza"
6

SDA pozvala PIC da uvede sankcije Dodiku zbog secesionizma

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije poziva zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da uvedu sankcije predsjedavajućem Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Razlog za to su, kako kažu iz SDA, secesionističke prijetnje kojim Dodik ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

"Milorad Dodik već duži period djeluje direktno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese. Njegove stalno ponavljane izjave, kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju prijeko potreban politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH", kazali su na početku saopćenja.

Umjesto da sve političke snage u BiH budu usmjerene na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što bi našoj zemlji omogućilo dobijanje kandidatskog statusa i opći napredak, iz SDA ističu kako su prinuđeni da odgovaraju na prijetnje secesionizmom, koje svakodnevno upućuje Dodik.

"Krajnje je vrijeme da PIC prestane uzmicati pred političkim siledžijstvom te da sankcionisanjem propagatora secesionizma spriječi destabilizaciju u zemlji. To je osnovna obaveza PIC-a definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Londonskom konferencijom", rekli su.

Milorad Dodik je aktuelnu temu u vezi s "non paperom" i "dovršetkom raspada Jugoslavije" iskoristio da ponovo propagira samostalnost Republike Srpske, samo ovaj put na "miran način".

Članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

SDA