{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA pozvala Dodika da sa studentima obiđe Tomašicu i djecu iz Konjević Polja

F
21.11.2013. u 17:57
15
48
SDA pozvala Dodika da sa studentima obiđe Tomašicu i djecu iz Konjević Polja
15
SDA pozvala Dodika da sa studentima obiđe Tomašicu i djecu iz Konjević Polja
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Centrali Stranke demokratske akcije u Sarajevu danas je održana sjednica stranačkog Kolegija na kojoj se raspravljalo o aktuelnim društveno-političkim dešavanjima u našoj zemlji.
Sjednicom je predsjedavao predsjednik Stranke Sulejman Tihić.

Analizirana su brojna pitanja te je izražena ozbiljna zabrinutost zakonskim rješenjima, uključujući izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koja su trenutno u parlamentarnoj proceduri na državnom nivou i kojima se ozbiljno narušavaju, čak i ukidaju nadležnosti državnih institucija, saopćeno je iz SDA.

"Sve to je suprotno dostignutom stepenu izgradnje demokratskih institucija, suprotno mišljenju i stavovima najrelevantnijih međunarodnih organizacija i ambasada (OHR, Delegacija Evropske komisije u BiH, Misija OSCE, Ambasada SAD i dr.), a primarno u skladu sa dogovorima Dodik-Lagumdžija i Dodik-Čović. Naročito zabrinjavaju posljednji istupi predsjednika entiteta RS Milorada Dodika koji putem predavanja na visokoškolskoj ustanovi u susjednoj državi, supotpisnici i garantu Dejtonskog mirovnog sporazuma priziva i poziva na raspad države Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

Iz SDA pozivaju Milorada Dodika da zajedno sa studentima obiđe najveću masovnu grobnicu otkrivenu nakon Drugog svjetskog rata u Tomašici kod Prijedora i svoje predavanje usmjeri na objašnjavanje činjenica koje će tamo vidjeti.

"To studijsko putovanje mogu nastaviti posjetom Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari kao i obilaskom nekih od 600 do sada otkrivenih masovnih grobnica i stratišta bošnjačkog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini sa primarnom poukom da se ovakvi zločini više nikada ne dese na našim prostorima", navodi se u saopćenju.

"Slučaj djece iz Konjević Polja, negiranje države Bosne i Hercegovine i napad na njene institucije, negiranje ratnih zločina i genocida počinjenog nad nesrpskim stanovništvom diljem RS jasno dokazuju da Milorad Dodik i aktualno vodstvo entiteta RS konzistentno provode fašizoidnu politiku Radovana Karadžića i Ratka Mladića te da od nje nemaju namjeru odustati! Umjesto što je studentima u Beogradu govorio neistine i svoje želje, Dodik ih je trebao odvesti da vide kako se djeca u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću pod šatorima bore za elementarna ljudska prava kao što su obrazovanje na maternjem jeziku. Također ga pozivamo da prestane obmanjivati javnost, prije svega pripadnike srpskog naroda, sa idejama o nekakvim referendumima o otcjepljenju entiteta RS i raspadu države Bosne i Hercegovine jer to nije moguće i nikada se neće desiti! Taj san nisu ostvarili ni Slobodan Milošević sa podrškom cijelom JNA i memorandumima SANU, kao ni svi drugi prije njega, pa neće ni Milorad Dodik", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: