Odgovor na izjavu Milorada Dodika
0

SDA: Poštivat ćemo sve odredbe političkog dogovora šest lidera

FENA
Erdal Selmanović, portparol SDA i Sulejman Tihić (Foto: Sarajevo-x.com)
Erdal Selmanović, portparol SDA i Sulejman Tihić (Foto: Sarajevo-x.com)
Stranka demokratske akcije (SDA) će poštovati sve ono što je dogovoreno političkim sporazumom šest lidera 28. decembra prošle godine bez obzira kojim redom, izjavio je danas za Fenu glasnogovornik SDA Erdal Selmanović, prenoseći stav SDA povodom današnje izjave predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika.

Dodik je danas kazao da prije formiranja novog Vijeća ministara BiH treba riješiti druga brojna pitanja, a kao tvrdi situacija u vezi s "slučajem Dobrovoljačka", popisom stanovništva, sistemom državne pomoći i budžetom, usložnjava pitanje formiranja Vijeća ministara BiH.

SDA, međutim, smatra da bi bilo bolje da se prvo formira novo Vijeće ministara BiH, a da to novo Vijeće ministara provede postignuti dogovor.

"Slučaj "Dobrovoljačke" i druga pitanja ne treba, niti je moguće povezivati sa ovim sporazumom. Uostalom nije dobro, niti je moguće de se političari miješaju rad pravosuđa", mišljenja su u SDA

Naime, Dodik je izjavio da će se morati usvojiti zakon o popisu, riješiti problem budžeta i problem sistema državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju "Dobrovoljačka" i tek kao peta stvar formirati Vijeće ministara BiH.

Podsjećamo, u utorak je Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv spomenutih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu, rečeno je tada u saopćenju Tužilaštva BiH.