Nazire li se nova koalicija
99

SDA ponudila ministarsku poziciju Našoj stranci u Vladi KS

Piše: J. Hadžiahmetović
Elmedin Konaković (Foto: Feđa Kravavac/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Feđa Kravavac/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije odlučila je ponuditi mjesto ministra pravde i uprave u budućoj, rekonstruiranoj Vladi KS.

Nakon što je protekle sedmice smijenjena Vlada KS koju su sačinjavali SDP i SBB, SDA je krenula u formiranje nove vlade u kojoj žele vidjeti i Našu stranku. Prema riječima Elmedina Konakovića, šefa Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS, u ovom slučaju se radi o razbijanju predrasuda i insinuacija da je Stranka demokratske akcije "iz nekih matematičkih razloga i ličnih motiva srušila Vladu KS".

"Mi smo o ovoj temi na sjednici Izvršnog odbora SDA ozbiljno razgovarali i to nije samo moj stav. Naša stranka ima kvalitetnih zastupnika među kojima su Predrag Kojović i Danis Tanović. U dosadašnjim razgovorima sa NS ponudili smo im nekoliko puta da uzmu odgovorno učešće u vlasti, a najbolji način za to je Ministarstvo pravde i uprave. Bit će nam zadovoljstvo da delegiraju eksperta na ovo mjesto i da nam pomognu u radu Vlade KS", kazao je Konaković za Klix.ba te dodao da je ovo poziv ljudima koji pričaju da bi nešto mijenjali.

Na nekim predizbornim plakatima Naše stranke vidio sam slogan 'Mi možemo preuzeti odgovornost'. Ovo je prava prilika za to i da izađu iz političke sjene SDP-a", dodao je Konaković.

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović kaže kako će ova stranka prihvatiti ponudu SDA, ali pod uslovom da "ekspertna Vlada KS mora biti predvođena moralnim i stručnim autoritetom koji bi trebao biti nestranački čovjek i imati podršku najmanje 2/3 poslanika u Skupštini KS", što su predlagali i prije nekoliko mjeseci.

"To je moguće osigurati samo ukoliko u tom projektu učestvuju sve stranke koje su znatno zastupljene u Skupštini. Naša stranka je u potpunosti spremna da u jednoj takvoj reformskoj Vladi preuzme svoj dio odgovornosti i vjerovatno imamo najbolje kadrove upravo za ministarstvo koje nam gospodin Konaković nudi", kaže Kojović za naš portal.

Sve ostalo je, tvrdi, obična borba za fotelje i predizborna kampanja na račun poreskih obveznika i strpljenja građana.