Kada će KS dobiti novu vladu
94

Kojović: Različito tumačenje 'ekspertne vlade' ; Pećanac: Neki su se uljuljkali

Piše: E. Gorinjac
Sa sjednice na kojoj je izglasano nepovjerenje Vladi (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sa sjednice na kojoj je izglasano nepovjerenje Vladi (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo je izglasala nepovjerenje Vladi prije više od 20 dana, a nove još uvijek nema na pomolu. Iako je većina u Skupštini, predvođena Strankom demokratske akcije, ocjenila da aktuelna Vlada ne radi dobro svoj posao, ne žuri se ni sa formiranjem one za koju je najavljeno da će biti dovoljno sposobna da se uhvati u koštac s nagomilanim problemima.

U SDA su najavili da će u narednim danima užurbano raditi na formiranju vlade, no danas u ovoj stranci nisu bili dostupni za komentare. Kako sada stvari stoje to će biti Suad Zeljković, trenutni direktor Javnog preduzeća Toplane Sarajevo, koje godinama bilježi debeli minus u svom poslovanju.

U Stranci za Bosnu i Hercegovinu kažu da još uvijek ne mogu komentarisati ovaj prijedlog.

"Mi još uvijek nismo dobili ništa zvanično. Kada je u pitanju Zeljković, to je nezvanično sve i nemam komentar na nezvanične prijedloge, smatram da bi to bilo neozbiljno", rekao je Besim Mehmedić, zastupnik SBiH u Skupštini KS.

Naša stranka ima svoj prijedlog

U Našoj stranci ističu da su još kada je smijenjena Vlada govorili da se radi o predizbornom triku SDA i stranaka okupljenih oko njih, te smatraju da to što do sada nema zvaničnog imena novog mandatara i barem nekih članova buduće vlade, to i potvrđuje.

"Vlada KS je nakon izglasanog nepovjerenja morala podnijeti ostavku. To joj nalaže zakon, kako bi od tog momenta počeo teći rok od 30 dana u kojem se mora izabrati novi mandatar, odnosno, vlada. Dakle, Vlada krši zakone za čije je sprovođenje zadužena, Skupština, kao sto je to bio slučaj prilikom smjene ministara SDA, također krši zakone, a egzistencijalni problemi građanki i građana KS se umnožavaju. GRAS mjesečno gubi million i po maraka, isporuka vode je ratna, situacija sa plinom ozbiljna i zahtijeva poteze koje sadašnja Vlada u ovoj vrsti mandata ne može napraviti. Mi sada i ne znamo ko je u KS vlast", rekao je za Klix.ba Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

U Našoj stranci nemaju pohvalne riječi ni za Zeljkovića. "Ako je tačno da je to SDA-ov mandatar za ekspertnu vladu, onda je očigledno da Naša stranka i SDA barataju potpuno različitim značenjima pojma 'ekspertna vlada', mada se definicija tog pojma može pronaći u svakom političkom riječniku", kaže Kojović.

Naša stranka za sve što se dešava i što će se eventualno dešavati, odgovornima smatra SDA i novoformiranu skupštinsku većinu. "Ako vidimo da oni nisu u stanju uraditi ono što su obećali Naša stranka će ponuditi svoj prijedlog ekspertne vlade i rješenja za probleme u kojima se KS nalazi", izjavio je Kojović.

Imenovanje vlade i gradonačelnika nije povezano

U Socijaldemokratskoj uniji kažu da je jedino realno opravdanje što još uvijek nema nove vlade na pomolu, to što su u međuvremenu održani izbori, ali ništa više osim toga ne može biti opravdanje.

"Da mi vodimo to, do sada bi imali vladu, a pošto ne vodimo, prepuštam to ovima što misle da mogu. Očigledno je da su se neki uljuljkali i da je bilo dovoljno samo da se izglasa nepovjerenje ovoj vladi, pa da vidimo šta ćemo dalje", kaže za Klix.ba Nermin Pećanac, predsjednik SDU i zastupnik u Skupštini KS.

Pećanac kaže da to što je Zeljković mogući mandatar SDA, ne mora značiti da će biti i novi mandatar vlade.

"Sve što je SDA rekla je to da je Zeljković kandidat za mandatara SDA, to poštujem, oni imaju pravo na to. Pravi mandatar koji će biti izglasan i koji će sastavljati vladu mora dobiti glasove najmanje 18 poslanika. Ne znam hoće li ovaj prijedlog i doći do Skupštine, ali ako oni putem medija traže podršku, to im je loša politika", smatra Pećanac.

U SDU ističu da nisu dobili bilo kavu zvaničnu ponudu u smislu pozicija u vlasti, niti su bilo šta tražili, osim da se na pozicije imenuju stručni ljudi koji će imati povjerenje građana.

Pećanac kategorično odbacuje to da bi imenovanje nove vlade na bilo koji način moglo biti povezano sa imenovanjem gradonačelnika Sarajeva.

"Mi nikoga ne ucjenjujemo, neće to niko činiti ni nama. U SDU smatramo da je Stjepan Kljuić najbolje rješenje za gradonačelnika. Ko misli drugačije neka to obrazloži, neka kaže bar jedan razlog. Mi smo izašli sa svojim kandidatom za gradonačelnika početkom godine, kad nismo znali ni izborne rezultate, tako da tu nema nikave političke trgovine", kaže Pećanac.