Pregovori o formiranju Vlade KS
0

Profesorica Mujagić ne želi biti ministrica obrazovanja, SBiH neće u izvršnu vlast

Piše: Edita Gorinjac
Formiranje Vlade Kantona Sarajevo je, čini se, teže nego što je bilo srušti staru. Stranka demokratske akcije posljednjih dana užurbano održava sastanke sa ostalim partnerima u Skupštini, a najavili su novu vladu ubrzo. No, prema nekim drugim informacijama moglo bi se desiti da skupštinska većina, koja je glasala za obaranje Vlade, neće biti jedinstvena pri izglasavanju nove.

Ono što je u ovom momentu sigurno je to da Stranka za BiH ostaje pri stavu da aktuelna Vlada treba otići i da će njihova četiri zastupnika podržati manjinsku vladu predvođenu Strankom demokratske akcije. Ovo je definitivno odlučeno jutros na organima stranke, potvrdio je za Klix.ba Salem Halilović, generalni sekretar SBiH.

"SBiH neće glasati za vladu i one stranke čiju vladu je pomogla srušiti prije nekoliko mjeseci, dakle SDP i SBB. Ostajemo opozicija do kraja ovog mandata, što znači da nećemo ministarska mjesta i podržat ćemo manjinsku vladu, do kraja mandata ćemo podržavati projekte i zakone, sve ono što je dobro za KS i njegove građane. Naša četiri zastupnika neće glasati za vladu koju ponovo misli formirati Fikret Musić. SBiH ostaje u opoziciji i na svim ostalim nivoima vlasti", kazao je Halilović, i dodao da o direktorskim i ostalim sličnim pozicijama nije bilo razgovora.

Prijedlog SDA za novog mandatara vlade je poznat već neko vrijeme i to je Suad Zeljković, sadašnji direktor Toplana Sarajevo. Ko su eventualni novi ministri koji bi mogli činiti njegovu vladu još uvijek nije poznato.

Kako Klix.ba saznaje, pozicija ministrice u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS nuđena je prof. dr. Nermini Mujagić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, ali je ona to odbila. Ovo nam je potvrdila i Mujagić, uz obrazloženje zbog čega se ne želi prihvatiti ovog "vrućeg krompira".

"Moram biti korektna i reći da je to tačno, ali ponuda nije došla od bilo koje političke stranke, već od nezavisne zastupnice profesorice Hanke Vajzović. Zaista sam zahvalna i počestvovana što se neko sjetio mene i smatra da bih mogla obavljati taj posao, ali više je razloga zbog kojih to ne mogu prihvatiti", kazala je Mujagić za Klix.ba.

Profesorica kaže kako je razlog odbijanja, između ostalog, i to što je ponuda došla na pola mandata, ali i to što je na FPN-u započela projekte koje ne može tek tako napustiti.

Također, prema našim izvorima, Socijaldemokratskoj uniji su nuđena tri ministarstva, od kojih je jedno Ministarstvo saobraćaja, na čije čelo bi navodno mogao doći Emir Zlatar. Nermin Pećanac, predsjednik ove stranke negira takve navode te dodaje da se situacija konstantno mijenja i da još ništa konačno nije dogovoreno.

"Postoji nekoliko priča o formiranju nove vlade, ali relevantan je samo papir i to ako neko prikupi 18 potpisa na njemu i preda ga u skupštinsku proceduru. SDU i ja ne vodimo tu aktivnost, mi smo pomogli da se onoj vladi izglasa nepovjerenje zato što smo smatrali i smatramo da je loša. Hoće li biti 18 potpisa sada za novu vladu to stvarno ne znam. Ovdje svi sa svima pričaju i dogovaraju, ali još uvijek nema rezultata. U ovom trenutku mislim da još niko nije sakupio 18 ruku, bez obzira na tvrdnje i jednih i drugih (SDA i SDP op. a.). To ne znači da za dva sata ne može biti drugačije. Zovu se poslanici, pita se... sve ostalo u vezi s tim ima li neko većinu ili nema ću vjerovti kada vidim potpise", rekao je Pećanac te podvukao da do sada niko u skupštinsku proceduru nije ništa uputio.