"Kurtoazni sastanak"
72

SDA ponudila koaliciju SBB-u, odluke će se donositi na stranačkim organima

Piše: I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) ugostila je u svojoj stranačkoj centrali predstavnike Saveza za bolju budućnost (SBB), a domaćini su im ponudili koaliciju na kantonalnim, entitetskom i državnom nivou.

Predstavnici SBB-a su, prema tvrdnjama Edite Đapo, ali i Adila Osmanovića, odbili koaliciju na kantonalnim nivoima budući da su već pokrenuli određene procese i napravili značajne iskorake.

Đapo je ponovila riječi svog predsjednika koji je kazao da je posjeta kurtoazna, dodavši da su se odazvali kolegama iz SDA i razjasnili određene stavke koje opterećuju ove dvije stranke.

"Dobili smo poziv SDA da koaliramo s njima, ali mi smo stava da smo pokrenuli određene procese na kantonima i da trebamo nastaviti u tom smjeru. Federalni nivo će trebati sačekati određene odluke popunjavanja Doma naroda i slično, za državni nivo je formiran kolegij i SDA sa svojim koalicionim partnerima može započeti formiranje vlasti", kazala je Đapo.

Osmanović je istakao da je sastanak trajao duže od dva sata i da su detaljnije pravili analizu dosadašnjeg rada ovih dviju političkih stranaka koje su u koaliciji na kantonalnim nivoima, na nivou Federacije i na državnom nivou.

"Prošli smo kroz određene rezultate koje su postigle vlade i zadržali smo se na određenim problemima koji su bili na nivou FBiH i nekih kantona. Mi smo delegaciji SBB-a dostavili naše programske principe i ciljeve zajedničkog djelovanja u periodu od 2018. do 2022. godine. Očekujemo da oni na svom rukovodstvu razmotre ove principe i donesu konačne odluke", rekao je Osmanović.

Napomenuo je kako je SDA predložila, u skladu sa zaključcima Predsjedništva SDA, da se formira jak probosanski blok na državnom nivou u koji bi voljeli da uđe SBB.

"Isto smo ponudili za nivo Federacije BiH. Vidjeli bismo kako ćemo stvari rješavati u kantonima. SBB nas je informisao da su oni već napravili značajne iskorake u nekim kantonima i da tu za sada ne žele mijenjati svoje stavove", zaključio je Osmanović.