Odgovor RS-u
853

SDA pokrenula aktivnosti za omogućavanje formiranja rezervnog sastava policije u FBiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od svog kadra u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrene inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima, a istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

"S obzirom na to da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS-a oglušili na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika te utvrdili nacrt zakona kojima će rezervni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima", poručuju iz SDA.

Poručili su da od ostalih političkih stranaka u FBiH očekuju da se pridruže i podrže ovu inicijativu.

"SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njom bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost", naglašavaju iz SDA.

Ranije je o tome za Klix.ba govorio i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara koji je poručio građanima da će FBiH institucionalno odgovoriti, naročito ako međunarodna zajednica ne bude reagirala adekvatno.