|

SDA pokrenula aktivnosti za omogućavanje formiranja rezervnog sastava policije u FBiH

SDA pokrenula aktivnosti za omogućavanje formiranja rezervnog sastava policije u FBiH
853
Klix.ba
19.4.2019. u 13:12
264
komentara
853

dijeljenja
SDA pokrenula aktivnosti za omogućavanje formiranja rezervnog sastava policije u FBiH Foto: H. M./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od svog kadra u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrene inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima, a istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.
"S obzirom na to da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS-a oglušili na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika te utvrdili nacrt zakona kojima će rezervni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima", poručuju iz SDA.

Poručili su da od ostalih političkih stranaka u FBiH očekuju da se pridruže i podrže ovu inicijativu.

"SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njom bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost", naglašavaju iz SDA.

Ranije je o tome za Klix.ba govorio i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara koji je poručio građanima da će FBiH institucionalno odgovoriti, naročito ako međunarodna zajednica ne bude reagirala adekvatno.
Prijavi grešku


Komentari (264)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...