BiH
0

SDA podržava deblokadu Parlamenta BiH

SRNA
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
SDA podržava svaku inicijativu koja će značiti deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je zamjenik šefa Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

Reagujući na odluku privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Adnana Bašića da za petak, 20. maj, zakaže nastavak konstitutivne sjednice Mehmedović je ocijenio da su se stekli uslovi za izbor rukovodstva i radnih tijela ovog doma.

Mehmedović je naveo da SDA već ima stavove u vezi sa predlaganjem rukovodstva i radnih tijela u Predstavničkom domu, ali nije želio da govori o imenima. 

"S obzirom da 26. maja Parlament Federacije BiH treba da izabere bošnjačke i hrvatske delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, očekujemo da Parlamentarna skuština u nastavku izabere sva radna tijela i da se konačno deblokira njen rad", kaže Mehmedović.

 Prema njegovim riječima, drugo je pitanje kakva će biti parlamentarna većina i kad će biti izabrano Vijeće ministara BiH. 

Bašić je za 20. maj sazvao nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji je prvi dio održan još 30. novembra, kada su poslanici položili zakletvu. Da bi konstituisanje Predstavničkog doma bilo završeno, potrebno je da bude izabrano tročlano rukovodstvo i komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.