|

SDA pita Čovića: Da li veličanje masovnih zločina predstavlja evropske vrijednosti?

SDA pita Čovića: Da li veličanje masovnih zločina predstavlja evropske vrijednosti?
167
Klix.ba
29.8.2017. u 13:23
89
komentara
167

dijeljenja
SDA pita Čovića: Da li veličanje masovnih zločina predstavlja evropske vrijednosti? Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopćeno je da je obilježavanje godišnjice glorifikovanjem tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne sraman anticivilizacijski čin.
"Tim postupkom se veličaju masovni zločini i etničko čišćenje Bošnjaka i Srba s područja te zamišljene paradržavne tvorevine. Istovremeno, to predstavlja izrugivanje žrtvama", navode iz SDA.

Dodaju da je paratvorevina Herceg-Bosna produkt udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio podjela BiH, a u okviru koje nije bilo mjesta za nehrvate.

"Osim Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i Srbima, ta tvorevina nanijela je nepopravljivu štetu i hrvatskom narodu koji je iz ratnog perioda izašao osramoćen i populacijski desetkovan. Kao udruženi zločinački pothvat označena je u svim historijskim dokumentima i konačno u prvostepenoj presudi Haškog tribunala izrečenoj njenom vodstvu, koje je prvostepenom presudom osuđeno na 111 godina zatvora", navodi se u saopćenju.

Kako kažu, otužno zvuče poruke sa jučerašnjeg obilježavanja da iza te tvorevine nisu ostale masovne grobnice i masovni zločini. Istina je, nažalost, sasvim drugačija.

"O tome svjedoče Ahmići, Heliodrom, Dretelj, Vranica i obespravljeni i prognani Bošnjaci iz Stoca, Čapljine, dijela Mostara, Prozora, Ljubuškog, dijela Srednje Bosne, Žepča i dijela Posavine i druga stratišta, kao i rušenje simbola Mostara, Starog mosta. Pitamo Dragana Čovića i ostale organizatore jučerašnjeg obilježavanja jesu li to evropske vrijednosti za koje se zalažu?!", stoji u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (89)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...