Potvrdio Safet Softić
1

SDA-ovci idu u Mostar okupiti suprotstavljene strane i "ugasiti vatru" unutar stranke

A. L.
Predsjednik Glavnog odbora SDA i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Safet Softić kazao je kako će delegacija ove stranke danas otići u Mostar kako bi pokušala riješiti probleme unutar lokalne SDA.
U Mostaru je trenutno aktuelna blokada provođenja izbornog procesa za rukovodstvo SDA jer stranka ima dvije "struje", jednu za Salema Marića i drugu za novopredloženog kandidata za prvog čovjeka Alisa Čolakovića.

"Mi ćemo se danas pojaviti u Mostaru. U delegaciji će biti Šerif Špago, Ramiz Salkić i ja. Okupit ćemo obje suprostavljene strane i pokušat naći neko rješenje", rekao je Softić u jutarnjem programu BHRT-a.

Govoreći o Miloradu Dodiku i njegovim izjavama i radnjama zadnjih mjeseci, kazao je kako je to nešto što stvara zebnju kod građana. Poredio ga je s Karadžićem, ali poručuje da nije moguće da se ponove 90-te godine.

"Njegova retorika ima rasističke elemente, odnosno riječi da muslimani trebaju živjeti na 25 posto BiH koindiciraju s onim što je govorio Radovan Karadžić. Drugačija su vremena. Nije više moguće podići onoliku armadu vojnu. Prisutnost međunarodne zajednice je garancija da se ne mogu ponoviti strahote koje su bile. Najviše štete ovo sve nosi Dodiku. Mislim da neće doći do tog scenarija u kojem je moguće stradanje građana BiH kao što je bilo 90-ih godina", kazao je.

Poručuje da mirna disolucija BiH nije moguća.

"Da je moguća, desila bi se 90-ih godina. BiH je dobila međunarodni pečat s Dejtonom, a iza njega stoje najveće svjetske sile. Za vrijeme u kojem mi živimo, nije moguća nikakva disolucija", kazao je.

Komentarisao je i rezoluciju o Srebrenici o kojoj bi se početkom maja trebalo raspravljati u Ujedinjenim nacijama.

"Ja mislim da je sve ono što je planirano kroz rezoluciju potvrdio sud koji su osnovale Ujedinjene nacije. Ako je sud uradio tako krupan korak, ovo bi bila neka najmanja vrsta duga koju UN može učiniti prema žrtvama genocida. I Vučić i Dodik u svojim izjavama nabijaju poritisak kako bi se odvratile zemlje od glasanja. I sam Vučić je svjestan da to nije realno što priča. Na kraju krajeva, i ova Dodikova izjava o secesiji je više u svrhu da se odvrate zemlje da ne glasaju za rezoluciju", objašnjava.

Dodaje da Dodik ima dva cilja.

"Ono što primarno Dodika zanima jeste disolucija ove zemlje. A, ono što mu je najvažnije jeste da sav kapitan koji je stekao u BiH sačuva. To su mu dva osnovna cilja", kazao je.