|

SDA: Odluka Suda u Hagu je sramna, odbacujemo napade na predsjednika Izetbegovića

SDA: Odluka Suda u Hagu je sramna, odbacujemo napade na predsjednika Izetbegovića
126
F
FENA
9.3.2017. u 18:24
168
komentara
126

dijeljenja
SDA: Odluka Suda u Hagu je sramna, odbacujemo napade na predsjednika Izetbegovića Foto: Arhiv/Klix.ba
Odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu o tome da se dalje neće razmatrati zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za povredu Konvencije o genocidu je sramna, ali se mora poštovati, stav je Stranke demokratske akcije (SDA).
U saopćenju su ocijenili da je Međunarodni sud pravde drugi put pokazao da nema snage da označi pravog krivca i pravim imenom nazove događaje koji su se desili u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Cijeli svijet zna da je u BiH izvršen genocid i da je zato odgovoran ondašnji režim predsjednika Srbije Slobodana Miloševića", upozoravaju u ovoj stranci.

Unatoč ovakvoj odluci Suda u Haagu, SDA je pozdravila činjenicu da je BiH podnijela zahtjev za reviziju presude jer je to pitanje historijske istine, pravde i dostojanstva.

"To što je Međunarodni sud bez skoro ikakvog obrazloženja i analize vlastitog statuta i pravila donio ovakvu odluku nije sramota BiH već međunarodnog suda i međunarodne pravde uopće", stav je SDA.

U SDA su mišljenja da je ovakva odluka Suda politička, kakva je bila i presuda po ovoj tužbi iz 2007. godine.

S indignacijom su odbacili sve napade na člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, kao i na sve one koji su zagovarali podnošenje apelacije.

"Radi se o napadima dežurnih kalkulanata koji bi u svojim napadima, iz politikantskih razloga, bili još žešći da apelacija nije podnesena", zaključeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.
Prijavi grešku


Komentari (168)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...