BiH
86

SDA odgovara na prozivke Radončića: Pojasnite javnosti ko je taj "Neko"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) odgovorila je na prozivke predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića koji je pozvao funkcionere SDA da se "unormale".

"Stranka demokratske akcije, kao vodeća politička snaga u Bosni i Hercegovini, uvijek je vodila i vodit će politiku principijelnih dogovora, bosanskohercegovačkog i bošnjačkog jedinstva, i politiku međudržavne saradnje i stabilizacije odnosa u regionu. Takvu politiku uvijek smo vodili i vodit ćemo isključivo na principima zaštite suvereniteta i interesa Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz SDA.

Dodaju da se nadaju kako i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ne slaže sa izjavama predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da je entitet RS "funkcionalan", a Bosna i Hercegovina "neuspješna" država.

"Vjerujemo da bi i gospodin Radončić odgodio zvaničnu posjetu predsjednika Srbije u danima kada su bivši načelnik općine Srebrenica i komandant odbrane Srebrenice uhapšeni po politički motivisanoj i pravno neutemeljenoj srbijanskoj potjernici. Vjerujemo da se gospodin Radončić ne slaže ni sa izjavama predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da BiH „nije politički emancipirana“, da se 'islam u BiH radikalizira' i da je naša država sigurnosna prijetnja za Republiku Hrvatsku zbog 'tisuća povratnika sa sirijskog ratišta'. Također vjerujemo da se gospodin Radončić ne slaže ni sa Dodikovim namjerama da uruši Ustavni sud BiH i raspiše referendum o otcjepljenju entiteta RS, kao ni sa Čovićevim izjavama o trećem entitetu", stoji u saopćenju.

Navode da bi pored toga, bilo dobro da Radončić bosanskohercegovačkoj javnosti pojasni ko je taj "Neko" ko je odgovoran za incident u Srebrenici i ko je taj "neko" ko snosi odgovornost za to što počinitelji tog incidenta nisu krivično procesuirani.

"Imajući u vidu da su najviši dužnosnici SDA srdačno dočekali premijera Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića u Sarajevu, i tom prilikom mu otvoreno ponudili saradnju na jačanju odnosa dviju država, bilo bi dobro da Radončić pojasni i ko je taj "Neko" ko je napravio konflikt sa gospodinom Plenkovićem? Naposljetku, imajući u vidu državnički odgovorno zalaganje najviših dužnosnika SDA da se sporazum o granici s Crnom Gorom zaključi u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu sa općeprihvaćenim principima međunarodnog prava, bilo bi dobro da gospodin Radončić pojasni na koji način je to SDA time htjela narušiti ili narušila odnose s Crnom Gorom", ističu iz SDA.

Zaključuju da SDA nikada neće dozvoliti da se radi uskostranačkih interesa, prikupljanja jeftinih političkih poena i sebične borbe za vlast prave neprincipijelni kompromisi koji su štetni po interese države Bosne i Hercegovine i njenih građana.