BiH
55

SDA odgovara Govedarici: Nemoguće je sarađivati sa nama, a da se ne sarađuje sa Izetbegovićem

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) odgovorila je na izjavu predsjednika SDS-a Vuokte Govedarice koji je kazao kako SDS prekida svaki oblike saradnje sa članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

"Činom predaje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije to je postalo pravno pitanje koje je u isključivoj ingerenciji tog suda. O svim pitanjima vezanim za aplikaciju konačnu odluku će donijeti Međunarodni sud pravde u Hagu. U tom kontekstu treba shvatiti i pismo registrara Suda upućeno članovima Predsjedništva BiH", navode iz SDA.

Dodaju da stoga SDA poziva sve u BiH da prestanu sa politizacijom ovog pitanja te da su za SDA neprihvatljivi i besmisleni pokušaji da se ova situacija koristi u svrhu bojkota ili smanjivanja radnog kapaciteta institucija BiH.

"Zato jučerašnju tvrdnju SDS-a o saradnji sa SDA uz prekid saradnje s predsjednikom SDA odlučno odbacujemo i smatramo je neozbiljnom. Nemoguće je sarađivati sa SDA, a da se ne sarađuje sa njenim predsjednikom", piše u saopćenju.

Zaključuju da SDA smatra da postojeća parlamentarna većina na nivou BiH treba da funkcioniše na osnovu principa sadržanih u Sporazumu koji je potpisan 9. novembra 2014.godine.