Reakcija
348

SDA: Odbacujemo harangu koju je pokrenuo dio srbijanskog vodstva na Bakira Izetbegovića

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDA odbacuje harangu koja je pokrenuta od dijela srbijanske političke javnosti nakon intervjua člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića datog agenciji Deutsche Welle.

"Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz 90-tih godina i na njih nećemo nasjesti. Poručujemo svima pa i srbijanskom vodstvu da je odnose sa BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i nemiješanja u unutrašnje stvari BiH", saopćeno je iz SDA.

Kako kažu Izetbegović u svom intervjuu nije iznio ništa što do sada nije rečeno. Iznio je stav BiH o nepostojanju konsenzusa o tom pitanju i svoj lični stav.

"Neće biti moguće graditi dobrosusjedske odnose ukoliko srbijansko vodstvo kao uslov za to postavlja slijeđenje njihovih stavova od zvaničnika BiH", navode iz SDA.

Pitaju se zar je normalno da BiH i Kosovo, u situaciji kada u BiH ne postoji konsenzus za odluku o priznavanju Kosova kao samostalne države, imaju više administrativnih barijera u međusobnom komuniciranju nego što to ima i sama Srbija.

"To je na štetu BiH i to treba javno da se kaže. Umjesto toga pozivamo srbijansko vodstvo da se okrene rješavanju brojnih otvorenih pitanja između BiH i Srbije", zaključuju iz SDA.