BiH
329

SDA obilježava 26. godišnjicu postojanja, delegacije obišle mezar Alije Izetbegovića

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) danas obilježava 26. godišnjicu postojanja, zbog čega će biti organizovano nekoliko aktivnosti. Delegacije SDA su sa gostima iz Sandžaka jutros posjetile mezarje Kovači gdje su proučili Fatihu svim šehidima i prvom predsjedniku stranke Aliji Izetbegoviću.

SDA je osnovana 26. maja 1990. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu. Bila je to prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji.

Programskom deklaracijom SDA je sebe definisala kao "Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-povijesnom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve stranke".

Za prvog predsjednika SDA je izabran Alija Izetbegović. On je na čelu stranke ostao do oktobra 2001. godine, predvodeći stranku i bošnjački narod u najdramatičnijem periodu bosanske istorije.

Na prvim višestranačkim izborima održanim 1990. godine SDA je od 240 mjesta u Skupštini SRBiH osvojila 86 mandata, a od 7 članova tadašnjeg Predsjedništva SRBiH tri izabrana su bili kandidati SDA.

Na 3. kongresu SDA 2001. godine Alija Izetbegović se povukao sa pozicije aktivnog predsjednika SDA te je proglašen doživotnim počasnim predsjednikom. Za predsjednika SDA tada je izabran Sulejman Tihić.

Nakon smrti Sulejmana Tihića u septembru 2014. godine dužnost predsjednika stranke obnaša Bakir Izetbegović, koji je danas kratko poručio kako nijedna stranka nema snagu i takvu koncentraciju kadrova te posvećenost ideji cjelovite Bosne i Hercegovine kao SDA.

Povodom obilježavanja 26. godišnjice stranke danas će biti održana svečana sjednica Glavnog odbora SDA.

Obilježavanju svečanosti stranke prisustvuje i delegacija iz Srbije koju predvodi Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka.