Regija
15

Koordinacija SDA za bivšu Jugoslaviju usvojila izjavu o zajedničkim ciljevima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sastanak Koordinacije SDA za bivšu Jugoslaviju, kojom je predsjedavao predsjednik SDA Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, održan je danas u Novom Pazaru, u organizaciji SDA Sandžaka.

Koordinacija SDA je danas usvojila izjavu o zajedničkim ciljevima u kojoj se između ostalog kaže da će se strane potpisnice zalagati za evropske i euroatlantske integracije, uspostavljanje regionalne saradnje na principima dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja kao osnove za stabilnost i prosperitet zemalja bivše Jugoslavije, saopćeno je iz SDA Sandžaka.

Koordinacija SDA, koju pored SDA BiH i SDA Sandžaka čine i SDA Hrvatske, SDA Makedonije, SDA Kosova i Bošnjačka stranka Crne Gore, osnovana je 2010. godine u Sarajevu, a današnji sastanak je održan povodom 26. godišnjice rada i postojanja SDA Sandžaka.

Predsjednik Koordinacije SDA Bakir Izetbegović je istakao da se na ovaj način prevashodno brine za poziciju i ravnopravnost bošnjačkog naroda u državama nastalim raspadom Jugoslavije, te naglasio te će se SDA kroz saradnju snažno zalagati za mir, pomirenje i kažnjavanje zločinaca koji su počinili zločine prema bošnjačkom narodu.

U saopćenju se navodi da je Stranka demokratske akcije Sandžaka osnovana 29. jula 1990. godine i danas obilježava više od četvrt vijeka postojanja, rada i neprekidne borbe za politička i građanska prava sandžačkih Bošnjaka.

Povodom 26. godišnjice od osnivanja, SDA Sandžaka održava danas i svoju Svečanu skupštinu kojoj će prisustvovati i najviše rukovodstvo SDA BiH na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem kao i druge visoke zvanice iz zemlje i regiona, saopćeno je iz SDA Sandžaka.