BiH
203

SDA o uklanjanju Kaplana sa kandidatske liste: CIK je svojom odlukom izabrao načelnika Stoca

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratsek akcije nije zadovoljna današnjom odlukom Centralne izborne komisije BiH u kojoj je sa kandidatske liste uklonjen kandidat SDA za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije u drugom krugu glasanja kandidat za načelnika Stoca Slamir Kaplan skinut je s liste, kao i kandidati za Općinsko vijeće Stoca Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović i Božo Raguž.

"Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje današnju sramnu odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) o skidanju sa kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te pojedinih kandidata za Općinsko vijeće Stoca. Centralna izborna komisija BiH, umjesto da radi u skladu sa zakonom propisanim obavezama i raspiše nove izbore u Stocu, upustila se u donošenje politikantskih odluka", rečeno je iz SDA.

Oni nadove kako smatraju da se radi o neprincipijelnoj koaliciji pojedinih članova CIK-a koji su svojim glasovima doveli u pitanje cjelokupni integritet izbornog procesa u Stocu.

"Svojom odlukom oni su izabrali načelnika Općine Stolac, jer bi nakon njihove odluke ostao samo jedan kandidat. Na ovaj način CIK je sebi, osim uloge suda, dodijelio i ulogu birača. To je vrlo štetna i opasna odluka koja bi, ukoliko ostane na snazi, sigurno izazvala vrlo teške političke i druge posljedice. Kao jedna od stranaka koja je podržala listu kandidata Inicijative za Stolac, SDA će iskoristiti sva pravna sredstva da se poništi ova nezakonita odluka CIK-a. Istovremeno, podnijet ćemo prijave protiv svih članova CIK-a koji su zloupotrijebili i zloupotrebljavaju svoj položaj", zaključuje se u saopćenju SDA.