Problem iz 2011.
49

SDA o propaloj nabavci minibusa: SDP pokušava prikupiti poene na muci građana

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Građani padinskih naselja u Općini Stari Grad Sarajevo još uvijek čekaju normaliziranje javnog gradskog prijevoza nakon što je zbog tenderske procedure blokirana nabavka novih minibusa. Općinski odbor SDA Starig Grad okrivio je za blokadu SDP tvrdeći kako su njihovi vijećnici, uz vijećnike Naše stranke, spriječili nabavku vozila još 2011. godine.

"Aktivisti SDP-a posljednjih dana u sarajevskoj Općini Stari Grad pokušavaju prikupiti sitne političke poene na problemu sa kupovinom minibusa, zaboravljaju epizodu koja je otvorila ovu višegodišnju agoniju građana i koštala SDP katastrofalnih rezultata na lokalnim izborima 2012. i 2016. godine.

Problem s namjerom Općine Stari Grad da kupovinom novih vozila pomogne građanima vuče korijene još iz 2011. godine kada su upravo vijećnici SDP-a, uz pomoć Naše stranke, spriječili Općinu da nabavi minibuse. Istina, Vlada KS godinu kasnije poklonila je pet minibusa za starogradske linije, ali to nije pokrilo sramotu koja se dogodila u novembru 2011. godine.

"Građani dobro znaju da je upravo SDP odgovoran za jednu od najmračnijih epizoda u historiji Općinskog vijeća Stari Grad kada su njihovi vijećnici oborili projekt vrijedan 6,5 miliona maraka koji bi omogućio nabavku minibusa", kažu iz OO SDA Stari Grad.

Podsjetili su da je Općina Stari Grad predložila da se novac za minibuse osigura iz projekta izgradnje podzemnih garaža u ulici Avdage Šahinagića i da su vijećnici SDA i ostalih stranaka u interesu građana tada podržali prijedlog načelnika Ibrahima Hadžibajrića prema kojem bi se dva miliona maraka iz najavljene investicije usmjerilo u kupovinu minibusa.

Ali, kažu u saopćenju, na sjednici Općinskog vijeća 30. novembra 2011. godine, vijećnici SDP su onemogućili usvajanje prijedloga i tako za narednih skoro sedam godina produžili agoniju građana Starog Grada.

"Upravo to je jedan od razloga zbog kojih su birači SDP kaznili u naredna dva izborna ciklusa kada su osvojili mali broj glasova i vijećničkih mandata", stoji u saopćenju.

Vijećnik SDA u Općinskog vijeću Stari Grad Vedad Deljković istakao je kako je SDA podržavala i tražila nabavku minibusa od samog početka, te da je glasala za svako riješenje koje je u interesu građana. Poručuje da ko želi saznati istinu to vrlo jednostavno može provjeriti.

"Istina je da smo sada svi jednoglasno usvojili nabavku minibusa, ali je pitanje zbog čega neko želi sad na tome prikupiti političke poene. SDP je posljednji koji bi to trebao raditi, imajući u vidu ono što se dogodilo prije sedam godina. Građani su opravdano ogorčeni i sramotno ih je koristiti u kampanji. Ja, evo pozivam i Vladu KS da, u interesu građana, otvori mogućnost i privatnim kompanijama poput Centrotransa da uvedu linije i tako omoguće građanima njihovo pravo", navodi Deljković.

Iz OO SDA Stari grad podsjećaju da je obaranje nabavke minibusa 2011. godine izazvalo reakciju građana zbog čega je na Vratniku održano i skup na kojem su predstavnici Općine obrazložili situaciju, no samo jedan vijećnik SDP-a, od njih deset koji su onemogući usvajanje prijedloga, tada se odazvao pozivu.