Odluka suda u Beogradu
64

SDA o presudi Huseinu Mujanoviću: Nastavak revizionističkih pokušaja Srbije

B. R.
Iz SDA poručili da je pravosuđe Srbije pristrasno (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz SDA poručili da je pravosuđe Srbije pristrasno (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz SDA su poručili da je današnja presuda bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Huseinu Mujanoviću u Beogradu, kako su naveli, nastavak revizionističkih pokušaja Srbije.
"Presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je Mujanović osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, nastavak je revizionističkih pokušaja Srbije da progonima pripadnika ARBiH i pravno neutemeljenim presudama promijeni karakter rata u Bosni i Hercegovini", istakli su.

Smatraju da su takvi pokušaji uzaludni, s obzirom na to da je karakter rata i uloga Srbije, kako su naglasili, jasno utvrđena presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde kao najrelevantnijih međunarodnih institucija.

"Hapšenjem i procesuiranjem pripadnika ARBiH zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine Srbija samo dodatno narušava odnose između dviju država", ukazali su u SDA.

Potcrtali su da su Mujanovića, ako je postojao osnov sumnje, mogle procesuirati samo pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini, a ne, kako su naveli, pristrasno srbijansko pravosuđe.

Pozvali su vlast Srbije da trebaju, "ukoliko im je zaista stalo do popravljanja odnosa", predmet koji se vodi protiv Mujanovića ustupiti bosanskohercegovačkom pravosuđu te prestati "pružati utočište" osumnjičenim, optuženim i presuđenim osobama odgovornim za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.