Klub zastupnika u SKS
0

SDA o "nipotizmu" u Sarajevu: Dešava se dosad nezabilježena devastacija javnog sektora

R. D.
Dević i Zahiragić na konferenciji za medije (Foto: T. S./Klix.ba)
Dević i Zahiragić na konferenciji za medije (Foto: T. S./Klix.ba)
Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo na konferenciji za medije govorio je o niz tema u kojima problematizira ponašanje aktuelne Vlade KS.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević izjavio je kako je skupštinska većina priznala neustavnost uređenja svoje vlade te problematični zakon poslala u redovnu proceduru.

"Opet prave proceduralne greške, rade samo kozmetičke promjene, a na to ćemo im ukazati na narednoj sjednici. Vrijeme je da nakon godinu imamo ustavnu vladu", izjavio je.

Mahir Dević (Foto: T. S./Klix.ba)
Mahir Dević (Foto: T. S./Klix.ba)

Dević kaže kako je vlast zloupotrijebila 13 anesteziologa donoseći uredbu za njih te da je to devastacija javnog sektora nezabilježena dosad.

"U četiri ili pet javnih preduzeća, kršeći sve procedure, imenovane su nove uprave. Klasično uhljebljavanje političkih kadrova, šefova izbornih štabova... Ono što zovemo 'nipotizam' i to je dva koraka unazad u odnosu na raniju praksu", izjavio je Dević.

Zahiragić je prigovorio i na upitnu tendersku proceduru dodjele posla za redovan servis vozila komunalne kompanije. Govorio je i o poslu zatvaranja tramvajskih stajališta te elektronske naplate karata, koji je probio rokove za godinu i po.

Haris Zahiragić (Foto: T. S./Klix.ba)
Haris Zahiragić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Nek Tužilaštvo ovo smatra prijavom za tu nabavku, oni su dužni po službenoj dužnosti ovo ispitati", izjavio je Zahiragić te najavio kako će SDA sukcesivno iznositi slične navode.

Zahiragić je zaključio kako ima para za mlade ljekare, iako Vlada KS kaže da nema.

Dević je kazao kako će podržati direktnu nabavku vakcina koju zajednički rade vlade Kantona Sarajevo i Federacije BiH.