Okrivljuju SBB
8

SDA: Neusvajanje Zakona o PIO dovodi u pitanje redovnost isplate penzija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDA je u današnjem saopćenju najoštrije osudila SBB-ovo rušenje Zakona o PIO. SDA tvrdi da se neusvajanjem ovog Zakona direktno dovodi u pitanje finansijska stabilnost Fonda PIO, odnosno redovnost isplate penzija u Federaciji BiH.

"Tim rušenjem SBB je izdao 410.000 penzionera i članove njihovih porodica, ukupnu boračku populaciju, sindikate radnika i njihovo članstvo – doslovno svakog građanina Federacije BiH kojem ovaj Zakon omogućuje elementarne uvjete života čije su usvajanje očekivali sa velikim nestrpljenjem. Potpuno je jasno da onaj ko supruzi prilikom fiktivnog razvoda braka prenese vrijednost oko 200 miliona KM ne može razumjeti stanje u kojem se penzioneri nalaze", kaže se u saopćenju SDA.

Iz SDA poručuju da je krajnje licemjerno ovakvo ponašanje SBB-a, tim prije što je resorni ministar Vesko Drljača (SBB) autor i primarni predlagač Zakona o PIO.

"SBB zamjenama teza pokušava zbuniti cjelokupnu javnost, ostajući u vlasti i uživajući sve pripadajuće benefite, držeći preko 1.000 pozicija u vlasti na svim nivoima a istovremeno uporno ubjeđujući narod da je u opoziciji i da građani ne trebaju vjerovati svojim očima nego izjavama čelnika i članova SBB-a. Sve upućuje na nedvosmislen zaključak da je glavni cilj i misija cjelokupnog privatnog političkog projekta koji se zove SBB izazivanje haosa kroz rušenje institucija sistema", kažu iz SDA.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nije razmatrao Prijedlog zakona o PIO-u po hitnoj proceduri. Odlučujući su bili glasovi zastupnika iz reda SBB-a koji su "oborili" hitnu proceduru zakona koji je uputio njihov ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.