Skuplje gorivo
594

SDA: Nepovećanjem akciza ugrozit će se stabilnost budžeta i isplata penzija u BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDA smatra usvajanje Zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH neophodnim, i poziva sve parlamentarne stranke, kao i sve zastupnike Zastupničkog doma, da usvoje Zakon po hitnoj proceduri.

"Na osnovu stava o ovom pitanju, od krucijalnog značaja za dalje funkcionisanje vlasti, sprovođenje reformi i nastavak izgradnje infrastrukture, gradićemo i preispitivati odnose u koaliciji. Svi pokušaji prikupljanja dnevnopolitičkih poena obmanjivanjem javnosti o pitanjima koja ovaj Zakon regulira, dugoročno mogu imati štetne posljedice za sve građane", stoji u saopćenju SDA.

Dodaju da je aranžman sa MMF-om neophodan preduslov za oslobađanje sredstava za cestogradnju koja je snažan generator ekonomskog razvoja.

"Izgradnja putne infrastrukture daje multiplikator efekat ekonomskom rastu, drugim riječima, značajno povećava stopu rasta i povećava broj radnih mjesta. Usvajanje akciza na naftu i naftne derivate, te lož ulje je uslov za aktivaciju 156 miliona eura za Autoceste i 65 miliona euraza Ceste FBiH", poručuju iz SDA.

Ističu da prema Pismu namjere sa MMF-om ova mjera, okarakterisana je kao Prethodna mjera, jedan je od uslova koji se moraju ispuniti da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana, da bi joj bila doznačena tranša u iznosu od oko 155 mil KM (2/3 za FBiH, 1/3 za RS).

"Alternativa usvajanju akcize je usporen ekonomski rast, sporije otvaranje radnih mjesta, te dosta skuplje zaduživanje na domaćem tržištu. Neusvajanje ovog Zakona i praktično rušenje aranžmana s MMF dovelo bi u pitanje stabilnost budžeta, posebno prijeko potrebnih sredstava za penzije, boračku i socijalnu zaštitu. Sam aranžman s MMF-om služi očuvanju finansijske stabilnosti, održavanju makroekonomske stabilnosti, a služi i kao osnov za sve ostale ino-kreditne aranžmane", zaključuju iz SDA.