Finansijski kolaps
84

SDA, Liberalna stranka i SBiH u Goraždu ne žele prepustiti vlast Građanskom bloku

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
BPK Goražde je pred finansijskim kolapsom zbog neusvajanja rebalansa budžeta za tekuću godinu, te Nacrta budžeta za 2019. i pratećeg seta zakona, poručili su poslanici SDA, Liberalne stranke i Stranke za BIH na pres konferenciji održanoj nakon današnje vanredne sjednice kantonalnog parlamenta na kojoj je izglasano nepovjerenje aktuelnoj vladi koju predvodi SDA.

Oni za ovakvu situaciju krive poslanike Građanskog bloka koji danas na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde nisu usvojili rebalans budžeta za 2018 godinu. Prema riječima ministra finansija Nudžeima Džihanića na ovaj način doveli su pred kolaps cijeli sistem finansiranja, a posljedice će, kako tvrdi, najviše osjetiti budžetski, i korisnici usluga Centra za socijalni rad.

"Mi smo na vrijeme uputili sve finansijske dokumente, Izmjene I dopune budžeta BPK za 2018. Nacrt budžeta BPK za 2019. I Nacrt Zakona o izvršenju budžeta BPK za 2019. Godinu kao I Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju za period januar – mart 2019. Žalosno je da na samoj sjednici Komisije za budžet, finansije I administrativna pitanja kojoj sam prisustvovao zajedno sa pomoćnicima, komisija nije imala sluha da ikako razmatra Izmjene I dopune budžeta BPK za 2018. Uz obrazloženje da im pojedini kodovi nisu jasni, uprkos našim pojašnjenjima", ističe Nudžeim Džihanić, ministar finansija BPK Goražde.

On dodaje da je donošenje rebalansa neminovnost, kako funkcionisanje sistema ne bi došlo u pitanje.

"Ovako će doći u pitanje sve isplate I sistem finansiranja iz budžeta. Nerazuman je stav poslanika koji trebaju znati šta to znači za kanton, jer na ovaj način su sve blokirali",istakao je Džihanić.

Senad Čeljo, poslanik SzBIH mišljenja je skupštinska većina "demonstrirala silu" kako bi se nametnuli kao nova većina.

" Što se tiče usvojenih odluka, o razriješenju Vlade, ona je ionako u tehničkom mandate, ali ovdje se pokušava ograničiti rad te Vlade izvan okvira koje propisuju Ustav I Zakon, a što će ugroti funkcionisanje sistema" kazao je Čeljo.

Odluku o uspostavi Kolegija Skupštine BPK, smatra nelegalnom.

"To je potpuno mimo Poslovnika I propisa, jer oni propisuju ko čini kolegij. Međutim ovdje se ide na "silovanje propisa", na što je nažalost I sekretar Skupštine BPK ostao nijem, jer nije reagovao, pa ni na naše upite. Ovdje se danas desilo grubo demonstriranje sile, kakvom se planira vladati u naredne četiri godine. Stranci za BiH je ovo definitivno osnažilo stav da ne želimo biti dio priče tzv. Građanskog bloka, jer ovo nema veze sa poštivanjem građanskih prava I propisa. Smatram da su oni skupštinska većina I vladajuća koalicija "u pokušaju", I da će na tome ostati", ocijenio je Čeljo.

Zastupnici SDA, Liberalne stranke i Stranke za BIH, poručili su da neće prepustiti vlast "neodgovornom" Građanskom bloku.

"Sve što je danas urađeno je na štetu I građana I institucija I to pokazuje da oni koji su preuzeli odgovornost da donesu takve odluke, ovaj kanton vode u pogrešnom pravcu.Uradit ćemo sve što je do nas da oni to ne rade na ovakav način, jer vidjeli smo das u to pogrešne odluke koje nisu od interesa za ovaj kanton, već su to politička nadmudrivanja I "pokazivanje mišića", što SDA neće dozvoliti. U narednom period poduzet ćemo korake da se to zaustavi, kako bi smo se vratili na pravi kolosijek I kako bi BPK Goražde imao stabilnu Vladu I koaliciju koja će je voditi u pravom pravcu" izjavio je Mirsad Žuga, poslanik SDA.

Na prvoj vanrednoj sjendici Skupštine BPK Goražde koja je sazvana na zahtjev poslanika Građanskog bloka danas je izglasano nepovjerenje kantonalnoj vladi.