BiH
0

SDA: Izjava Ivancova nedopustiva i diplomatski neprimjerena

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) nedopustivom i diplomatski neprimjerenom nazvala je izjavu ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova u kojoj daje podršku vlastima Republike Srpske za održavanje referenduma 25. septembra o Danu tog entiteta.

Iz te stranke ocijenili su nedopustivim da ambasador države koja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH daje podršku, kako ističu, rušiteljima suvereniteta BiH, jer protivljenje odlukama Ustavnog suda BiH je nepoštivanje suvereniteta zemlje te za SDA izjava Ivancova predstavlja direktnu podršku diskriminaciji koju godinama provodi vlast u RS-u.

"Obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a znači slavljenje i veličanje politike Radovana Karadžića i Ratka Mladića odgovornih za najveće zločine počinjene nad Bošnjacima u historiji ovog naroda", naglašeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Kako su podsjetili poslanici iz reda srpskog naroda u parlamentu Republike BiH su 9. januara 1992. godine izvršili udar na ustavni sistem obilježivši gotovo 80 posto teritorije isključivo srpskom, nakon čega je krenuo progon i etničko čišćenje nesrba s te teritorije.

U saopćenju su istaknuli i da je Ustavni sud BiH, kao najviša sudska instanca, donio odluku kojom je 9. januar kao Dan RS-a proglašen neustavnim, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i njihovo neizvršavanje predstavlja krivično djelo.

Također, Venecijanska komisija Vijeća Evrope iznijela je stav da 9. januar koji se obilježava kao Dan RS-a i krsna slava ovog entiteta diskriminira nesrpsko stanovništvo u ovom dijelu BiH.

SDA je stoga pozvala sve u BiH, pa i vlasti u entitetu RS, da poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a institucije BiH i međunarodnu zajednicu da štite autoritet Ustavnog suda BiH, odnosno da štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.