BiH
90

SDA: Izborom Debeveca za predsjednika Suda Bošnjaci ostavljeni bez rukovodećih pozicija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Današnjom odlukom da za predsjednika Suda BiH imenuje kandidata iz reda Ostalih, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je flagrantno prekršilo odredbe člana IX/3. Ustava BiH u vezi sa članom 43. stav 2. Zakona o VSTV-u, ističu iz SDA.

"Svjesno i namjerno ostavljajući Bošnjake bez ijedne rukovodne pozicije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće je grubo narušilo ustavom i zakonom propisanu proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda na tim pozicijama", navodi se u saopćenju.

Naglašavaju da je današnja odluka donesena je bahatim preglasavanjem članova VSTV iz reda bošnjačkog naroda čije opravdane primjedbe i stavovi su potpuno ignorisani, kao što su ignorisani i svi odgovarajući stručni standardi i kriteriji kojima se VSTV bilo obavezno voditi pri imenovanju predsjednika Suda BiH.

"Članovi VSTV-a na čelu s Milanom Tegeltijom koji su ovu odluku inicirali i podržali, moraju snositi odgovornost za posljedice koje će nastati njenim donošenjem", ističu iz SDA.