Nova runda
10

SDA inicirala pregovore sa svim parlamentarnim strankama u BPK Goražde

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nova runda pregovora oko uspostave vlasti u BPK Goražde na inicijativu SDA počela je danas sastankom koji su članovi pregovaračkog tima SDA vodili sa koalicionim partnerima, Strankom za BiH i LS-om, a koji zajedno sa još dva poslanika Sejadom Tatarinom i Denisom Kulovićem trenutno čine tijesnu većinu od 13 poslanika.

Akteri današnjeg sastanka poručili su da se nadaju kako je ovo posljednja runda pregovora u nastojanju da se obezbijedi stabilna većina kako bi se izabralo rukovodstvo Skupštine, delegati u Domu naroda, te Vlada kantona.

"Ovi pregovori idu u tom pravcu, obavit ćemo razgovore sa svim strankama koje se žele odazvati, a imali smo te nekakve pozitivne signale ostalih stranaka. Moramo doći do kvalitetnog i stabilnog rješenja jer mislimo da je potrebno više od 13 poslanika kako bi ojačali koaliciju, da to ne bude nešto što će se odmah raspasti", izjavio je Mirsad Žuga, član pregovaračkog tima SDA i predsjednik Povjereništva KO SDA Goražde.

SDA će pregovore sa ostalim strankama nastaviti večeras i sutra, a ishod sastanaka trebao bi donijeti rasplet situacije narednih dana.

"Politički je nezrelo i nije mudro da određeni subjekti kažu da neće u koalciju s nekim jer im se ne dopadaju, nama se svako dopada i sa svima idemo, ko hoće. LS će biti u poziciji jer od samog početka idemo sa SDA i nismo se nikada odvojili i sulude su priče da ćemo biti izbačeni jer nema niko snage da izbaci naših pet poslanika. U raspletu očekujemo da se ovo završi onako kako je trebalo od samog starta, ali politika je takva, da mogućnost da se zapetljava pa onda da se to otpetljava", izjavio je Rasim Mujagić, član pregovaračkog tima LS-a.

Međutim, za konačno rješenje po mišljenju mnogih, ključan je izbor delegata u Dom naroda, a i ta enigma je skoro pa riješena ako je suditi po po onome što kažu u Stranci za BiH.

"Dom naroda je pripao Stranci za BiH, to je neupitno i to su potpisali čelni ljudi SDA i Stranke za BiH, bitno je samo da sa koalicionim partnerima utvrdimo metode i način provođenja tačke jedan tog sporazuma", ističe Salem Halilović, član pregovaračkog tima Stranke za BiH.