Djelimična saradnja
27

SDA i SNSD složni o akcizama, ali ne i o smjeni Šefika Džaferovića

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Sjednica kolegija u proširenom sastavu održana je danas, dan prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Novinarima su se poslije sjednice obratili Šefik Džaferović i Staša Košarac koji su kazali da očekuju da će akcize biti usvojene.

Šefik Džaferović je kazao da su razmatrali predloženi dnevni red, predlagali nove tačke dnevnog reda, odlučivali i zaključili da dnevni red bude ono što su zastupnici već dobili u pozivima za sutrašnju sjednicu.

"Set zakona o akcizama će biti razmatran na način na koji je to predloženo. Izjašnjavat ćemo se, prije svega, o hitnoj proceduri, a nakon toga i o zakonima. Ja očekujem da zakoni sutra budu usvojeni. To je nešto što je prema planu rada predmet redovne sjednice", kazao je Džaferović.

Staša Košarac osvrnuo se na ulogu SDS-a, kazavši da su proteklih dana bili svjedoci različitih stavova iz te stranke.

"Jedno su govorili ministri u Vijeću ministara, jedno govore ljudi koji rade u Parlamentu i treće govori Vukota Govedarica. Mi danas ne znamo ko zastupa stavove SDS-a i mislim da bi u narednom periodu, prije svega, bilo veoma važno da se usaglase o tome ko je taj ko će govoriti u ime SDS-a. Mi to danas ne znamo. Predsjednik Dodik i rukovodstvo Republike Srpske pozvali su SDS da se u Banjoj Luci razgovara o akcizama i setu zakona iz reformske agende. Sjetimo se svi zajedno da oni nisu došli na taj sastanak. Prema tome, ne znam odakle Bosiću da nas poziva danas na nešto i da mi slijedimo njegovu politiku", kategoričan je Košarac.

Dodao je da SNSD-ovu inicijativu da zajedno pokrenu proceduru za izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara, SDS nije podržao.

"Naš poziv je bio jasan: da se okupimo oko jedinstvenog političkog stava, jer smo uvidjeli vrlo jasnu situaciju da SDA ponižava SDS, ponižava njihove ministre. Tražili smo da zajedno prestanemo omogućavati ljudima iz SDA, prije svega Izetbegoviću i Zvizdiću, da se na takav način igra s ljudima koji dolaze iz Republike Srpske", rekao je Košarac.

Zastupnici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zatražili su razrješenje Šefika Džaferovića s funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i člana Kolegija Predstavničkog doma.