{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA i SDP ne podržavaju izgradnju podzemnih garaža kod Vijećnice

31.3.2014. u 17:51
21
23
SDA i SDP ne podržavaju izgradnju podzemnih garaža kod Vijećnice
21
SDA i SDP ne podržavaju izgradnju podzemnih garaža kod Vijećnice
Prikaz trga u 3D-u
Već drugu sjednicu za redom vijećnici SDA i SDP ne žele podržati Prijedlog odluku o davanju predhodne saglasnosti za kreditno zaduženje za realizaciju kapitalnog projekta Općine Stari Grad tj. izgradnje podzemne garaže preko puta Vijećnice.
S obzirom da ova Odluka ni prošloj sjednici Općinskog vijeća (27. februara), ni na današnjoj (31. marta) nije dobila dvotrećinsku većinu, te kao takva nije usvojena jer vijećnici SDA i SDP ponovo nisu podržali pomenuti Prijedlog odluke, Općina Stari Grad nije u mogućnosti da počne rješavati gorući problem sa parkiranjem u općini Stari Grad, navodi se u saopćenju za javnost.

Podsjećamo, Općinsko vijeće je dalo predhodnu saglasnost za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Općine Stari Grad Sarajevo kod Saudisjskog arabijskog fonda za realizaciju četiri kapitalna projekta, a među njima i projekta “Izgradnja javne podzemne garaže sa multifunkcionalnim javnim trgom, te radova saobraćajnog i vanjskog uređenja prostora na lokalitetu Šahinagića ulica u Sarajevu”.

Međutim s obzirom da procedura kreditnog zaduženja kod Saudisjskog arabijskog fonda može trajati i do godinu dana, a nije sigurno ni da će pomenuto kreditno zaduženje Općina i dobiti, načelnik Hadžibajrić je predložio da ubrzaju proceduru, da se raspiše Javi konkurs za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Općine Stari Grad Sarajevo kod Komercijalnih banaka u iznosu od pet miliona KM za realizaciju projekata Izgradnje javne podzemne garaže s obzirom na gorući problem parkiranja u Općini. Namjera je bila da se ubrza procedura, raspiše Javni konkurs za prijavu zainteresovanih komercijalnih banaka i da se onda vidi koja je napovoljnija solucija za Općinu i da zajedno s Općinskim vijećem donese konačnu odluku.

Međutim, vijećnici SDA i SDP ponovo nisu imali sluha tako da Prijedlog odluke nije dobio dvotrećinsku većinu koja je u ovom slučaju neophodna.

Garaža je planirana na dvije podzemne etaže s ukupnom površinom od 5.000 kvadrata. Broj parking mjesta, uključujući i mjesta za hendikepirane osobe, iznosi 155. Osim parkinga, riješeni su i servisni prostori, a na nivou -1 predviđeni su javni toaleti.

Višenamjenski trg površine 3.500 kvadrata bit će popločan i služit će za okupljanje građana, održavanje manifestacija, zabavu i odmor. Bit će to najveća javna otvorena površina u gradu. Na njegovoj južnoj strani planirana su igrališta za djecu s uređenim zelenim površinama, uz koje je predviđen manji plato uokviren plitkim kanalom s vodoskocima. Na platou je predviđen prostor za montiranje bine za vrijeme održavanja manifestacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: