BiH
3

Na Metalcu bi se trebala graditi garaža na četiri etaže i fiskulturna sala

Klix.ba
U sali Općine Stari Grad jučer je održana je javna tribina na kojoj je predstavljen koncept Urbanističkog projekta "Gimnazijska".

Javnoj tribini prisustvovali su predstavnici Općine Centar, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Sarajevogasa, te Zavoda za izgradnju KS.

Prema riječima Jasminke Hodžić iz Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, urbanistički projekt "Gimnazijska" podrazumijeva gradnju garaže od četiri podzemne etaže i fiskulturne sale.

Podzemna garaža i fiskulturna sala gradit će se na području između ulice Gimnazijska, ulice Obala Kulina bana, objekta Bosansko-kulturnog centra i stambenih objekata uz ulicu Branilaca Sarajeva, u stambeno-poslovnoj zoni, odnosno na današnjoj sportsko-kulturnoj površini – školskom dvorištu "Metalac".

"Sala se sastoji od tri dijela za tri škole i to Prvu gimnaziju, Srednju školu primijenjenih umjetnosti, te OŠ 'Safvet-beg Bašagić', ali je takva da se može pretvoriti u veliku salu za manifestacije. Planiran je i multimedijalni prostor u prizemlju koji bi se također koristio za određene manifestacije poput filmskog festivala. Dvorište bi bilo otvorenog tipa kao i do sada i koristilo bi se za ljetne manifestacije", naglasila je Hodžić.

Kolski pristup garaži, kako je istaknuto na javnoj tribini, bio bi iz ulice Obala Kulina Bana.

Prisutne je interesovalo koliko bi koštala realizacija ovog projekta, ali iz Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo su odgovorili da će se takve procjene raditi u kasnijim fazama, te da se u ovom momentu o visini investicije ne može precizno govoriti, saopćeno je iz Općine Centar.