Kriza predugo traje
11

SDA i HDZ Mostar: Ko poziva OHR, ko veže grad za druge nivoe vlasti, a ko bježi od odgovornosti

A. P.
Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Gradski odbor SDA Mostar poručio je danas da u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja te istakao da, ukoliko se nastavi vezivanje Mostara za druge nivoe vlasti, izbori mogu biti održani samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika.

Na ove poruke reagovali su iz HDZ-a BiH Mostar poručivši da je pozivanje OHR-a da interveniše deplasirano i da predstavlja bježanje od preuzete odgovornosti.

"Posljednji istupi predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, u kojima se tvrdi da će lokalni izbori u Mostaru navodno biti održani sigurno ove godine, ali opet u okviru nekakvog 'paketa', jasno potvrđuju da HDZ BiH i dalje insistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta. Smatramo da politički dogovor o tehničkom provođenju izbora neće biti dovoljan, ukoliko se Mostar uporno veže za druge nivoe vlasti sa kojima nema nikakve veze i ukoliko se samo održe izbori i popuni Gradsko vijeće radi pukog zadovoljavanja forme", naveli su iz SDA Mostar.

U reakciji iz mostarskog odbora HDZ-a BiH navedeno je da su lokalni izbori u Mostaru prije svega pravno pitanje nastalo na temelju odluke i rješenja Ustavnog suda BiH te pasivnosti Parlamentarne skupštine BiH u provođenju onoga što je Ustavni sud u ranijim presudama nedvosmisleno utvrdio.

"Nakon dva neodržana izborna ciklusa, Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar, zajedno s građanima Mostara, lokalne izbore drži elementarnim civilizacijskim pitanjem, jer se izbori naprosto moraju održati. Kao građane Mostara, žalosti nas destruktivan pristup toj temi, osobito nakon toliko vremena koje je iza nas te utvrđenih modela izbornih pravila za Grad Mostar, koja su postignuta kroz konstruktivan pregovarački proces 2018. godine u Gradskoj vijećnici Grada Mostara", naveli su u saopćenju iz HDZ-a BiH Mostar.

I dok iz SDA navode da se, ukoliko HDZ nastavi s politikom vezivanja izbora u Mostaru za druge nivoe vlasti, izbori u tom gradu mogu održati samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika, jer "na osnovama koje iznosi Dragan Čović, to je nedovoljno i u suštini neostvarivo", dodaju da ostaju privrženi sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesni da politička kriza u Mostaru predugo traje.

Iz HDZ-a na to odgovaraju da jedino dogovor domaćih aktera može biti kvalitetno i u konačnici trajno rješenje, a da to podržavaju i međunarodni partneri u BiH jer upravo takav pristup i očekuju.

"Pozivanje od strane Gradskog odbora SDA na intervenciju OHR-a je u najmanju ruku deplasirano, te predstavlja bježanje od odgovornosti koju smo svi preuzeli", poručuju iz mostarskog HDZ-a.