Nova stara imena
43

SDA i HDZ dogovorili mandatara Vlade i predsjedavajućeg Skupštine HNK

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U današnjim pregovorima kantonalnih delegacija SDA i HDZ-a za uspostavu nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo je do značajnog napretka. To je bio zajednički zaključak nakon sat i po razgovora u mostarskim prostorijama SDA delegacija koje su predvodili Edin Mušić i Ljubo Bešlić.

Dogovoreno je da će novi mandatar Vlade HNK i predsjedavajući Skupštine biti isti oni ljudi koji su to bili i u ranijem mandatu, Nevenko Herceg i Šerif Špago. Isto tako delegacije su dogovorile da će uslijediti dogovor o popunjavanju skupštinskih komisija te strukture nove Vlade.

Edin Mušić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK, kazao je kako su na današnjem sastanku oni uzvratili HDZ-u sa svojim programskim dokumentom u kojem je sadržana ideja kako SDA vidi buduću vlast.

"Dogovorili smo da ćemo u narednom periodu raditi na izradi zajedničkih programskih odrednica koje će biti sastavni dio našeg budućeg rada sa željom da ovaj kanton bude jedan od najrazvijenih dijelova Bosne u Hercegovine. Mislim da smo napravili jedan značajan iskorak", izjavio je Mušić.

Predsjednik kantonalne organizacije HDZ-a Ljubo Bešlić izrazio je zadovoljstvo jer je današnji sastanak donio ozbiljan naredak.

"Dokumenat koji smo dobili od SDA zajedno s našim koji smo mi ranije njima dostavili, trebaju biti temelji za izradu platforme jedne nove Vlade. Optimista sam da ako budemo ovako radili da će imenovanje Vlade doći vrlo brzo. Dogovorili smo da će Skupština HNK koja će biti za desetak dana izabrati skupštinska tijela", izjavio je Bešlić.

Konstatovao je da ove dvije stranke sarađuju godinama, da imaju spornih pitanja, ali imaju i zajedniških stvari. Bešlić je nagovijestio da će dopresjedavajući iz reda srpskog naroda biti Zora Dujmović iz HDZ-a.

"Pošto je SDP kazao da ne želi učestovati u Vladi, onda nije primjereno da imaju dopredsjednika Skupštine. Oni su sami sebe isključili", kazao je Bešlić.

Danas se nije razgovaralo o mogućnosti da još neke stranke budu bio vladajuće većine, odnosno dio nove Vlade HNK. Kazano je i da postojeći dogovor eventualno mogu narušiti unutarstranački izbori koji slijede.