Stiglo upozorenje
128

SDA i HDZ BiH odsustvom dogovora o Izbornom zakonu ugrozile članstvo u EPP-u

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Evropska narodna partija (EPP), najveća grupacija stranaka na Starom kontinentu, upozorila je svoje članice SDA i HDZ BiH da interese države Bosne i Hercegovine moraju staviti iznad interesa stranaka, a u kontekstu odsustva dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

U saopćenju predsjednika EPP-a Josepha Daula ističe se podrška trenutnim nastojanjima Evropske unije i SAD-a u "sponzorstvu" pokušaja usvajanja kompromisa među strankama u Federaciji BiH, posebno kada su u pitanju njene članice - Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH.

"Zabrinut sam zbog posljendjih dešavanja u BiH i odsustva kompromisa. Pozivam političke vođe, članove EPP-a, da pronađu rješenje koje će zadovoljiti njihove građane", kaže Daul.

On naglašava značaj stavljanja interesa države iznad interesa partija podsjetivši kako su ga Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić lično uvjeravali kako će pronaći rješenje za Izborni zakon.

"Ukoliko ne dođe do dogovora uzrokovat će velike posljedice. Stranke će oštetiti svoj kredibilitet pred narodom, narušit će put ka EU i imat će posljedice unutar same Evropske narodne partije", zaključuje Daul.

SDA i HDZ su članice Evropske narodne partije, najveće transnacionalna političke stranke Starog kontinenta koja okuplja kršćansko-demokratske i konzervativne stranke.

Podsjećamo, čelnici stranaka PSBiH iz FBiH u četvrtak ni nakon posljednjeg maratonskog sastanka nisu dogovorili principe izmjena Izbornog zakona uz provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Venecijanska komisija će biti angažovana kako bi dala svoj pravni stav o samoj odluci Ustavnog suda, ali i o prijedlozima partija.