Rijeka je državna
430

SDA i DF o saradnji Srbije i RS-a na izgradnji MHE na Drini: Napad na suverenitet BiH

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić su potpisali danas zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine. Na to su reagovali SDA i DF kazavši da Srbija time krši suverenitet BiH.
Potpisivanje zajedničke izjave u vezi s realizacijom projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina" između premijerke Srbije Ane Brnabić i vlasti entiteta Republika Srpska predstavlja grubi napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Izjava o HES "Gornja Drina" temelji se na odredbama Zakona o unutarnjoj plovidbi RS, kojima su sve rijeke u RS-u, uključujući Drinu, proglašene "unutrašnjim vodama RS".

"Riječ je, međutim, o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država", rekli su iz SDA te dodali:

"Činjenica da premijerka Srbije, uprkos navedenom, potpisuje protivpravnu izjavu o raspolaganju državnom imovinom Bosne i Hercegovine s entitetskim premijerom kao neovlaštenim organom – predstavlja grubo nepoštivanje unutrašnjih ustavnih nadležnosti Bosne i Hercegovine".

Oni navode da Vlada Srbije može pregovarati i zaključiti sporazum o projektima na Drini isključivo s državnim vlastima Bosne i Hercegovine.

"Svaki pokušaj da to učini s nižim nivoima, koji nemaju ovlasti za to, predstavlja vrlo opasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana da poštuje suverenitet i unutrašnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine", rekli su iz ove stranke, sa čim su se složili i iz DF-a.

SDA će, preko svojih izabranih predstavnika, upotrijebiti sve raspoložive pravne instrumente unutar bh. institucija, a ako bude potrebno i instrumente preko međunarodnopravnih institucija, da zaštiti imovinu, prava i suverenitet Bosne i Hercegovine, navedeno je također u ovom saopćenju SDA.

Iz Demokratske fronte su također rekli da je pokušaj realizacije projekta "Gornja Drina" u potpunosti protivpravan čin kojim vlasti Srbije pokazuju da ne poštuju suverenitet BiH.

"Republika Srbija već od ranije duguje državi Bosni i Hercegovini milijarde maraka po osnovu bespravnog iskorištavanja hidropotencijala rijeke Drine. Nastavak pljačke javnih dobara BiH putem nelegalnih i protivpravnih entitetskih rješenja neće biti moguć", poručili su iz DF-a.

Buk bijela je projekt vrijedan 200 miliona eura, a Elektroprivreda Srbije će uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM.

Srbija je postala i većinski vlasnik zajedničkog preduzeća "HES Gornja Drina" s entitetom RS, a koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM.