{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA i dalje ima najviše glasova u šest kantona

F
20.10.2014. u 15:25
23
18
SDA i dalje ima najviše glasova u šest kantona
23
SDA i dalje ima najviše glasova u šest kantona
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je danas u 14:00 sati preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate za skupštine deset kantona u Federaciji BiH prema kojima je u šest kantona najviše glasova osvojila Stranka demokratske akcije (SDA), a u ostala četiri Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg- Bosne.
SDA je vodeća politička partija u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo, dok je Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne vodeća u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom kantonu i Kantonu 10.

Zastupnička mjesta u Skupštini Unsko-sanskog kantona osim SDA bit će raspoređena između još šest političkih subjekata koji su prešli minimalni izborni prag od tri posto i to: A-SDA-KSPP zajedno za USK, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Laburistička stranka Bosne i Hercegovine - Laburisti BiH i Koalicija Zajedno za promjene (SPP-DNZ-SP/U). U ovom kantonu obrađeno je do sada 81,1 posto biračkih mjesta, a ukupno 2.869 nevažećih listića.

Skupštinu Posavskog kantona, prema do sada prebrojanim glasovima, činit će šest političkih subjekata. Osim Koalicije HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne, zastupnike će imati HDZ 1990, SDA, Posavska stranka, SBBBiH te Koalicija HSPBiH-DSI. U ovom kantonu obrađeno je do sada 87,72 posto biračkih mjesta, a ukupno 431 nevažeći listić.

U Skupštini Tuzlanskog kantona najviše glasova ima SDA, a slijede je SDPBiH, SBBBiH, Demokratska fronta, Stranka za BiH, Bosanskohercegovačka (BPS) i Narodna stranka Radom za boljitak. U ovom kantonu obrađeno je do sada 86,32 posto biračkih mjesta, a ukupno 5.668 nevažećih listića.

Za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona ukupno je osam političkih subjekata prešlo izborni prag i to SDA, SBBBiH, Demokratska fronta, SDPBiH, Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne, A-SDA, Stranka za BiH i BPS. U ovom kantonu obrađeno je do sada 82,88 posto biračkih mjesta, a ukupno 3.991 nevažeći listić.

U Bosanskopodrinjskom kantonu izborni prag prešlo je 11 političkih subjekata. Vodeća je SDA, a u zastupničke klupe Skupštine ovog kantona sjest će i predstavnici SBB-a, SDP-a, Stranke za BiH, Stranke za bolje Goražde, Demokratske fronte, BPS-a, Novog pokreta BiH, Stranke djaspore BiH, A-SDA i Liberalne stranke. U ovom kantonu obrađeno je do sada 56,76 posto biračkih mjesta, a ukupno je 151 nevažeći listić.

Skupštinu Srednjobosanskog kantona činit će, osim SDA, Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne, SBB BiH, SDP BiH, Demokratska fronta te HDZ 1990. U ovom kantonu obrađeno je do sada 79,71 posto biračkih mjesta, a ukupno je 3.217 nevažećih listića.

Zastupnička mjesta u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona osim Koalicije HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne imat će još SDA, HDZ 1990, SBBBiH, SDPBiH, Demokratska fronta i BPS. U ovom kantonu obrađeno je do sada 72,65 posto biračkih mjesta, a ukupno je 2.084 nevažećih listića.

U Zapadno-hercegovačkom kantonu najviše glasova je osvojila Koalicija stranaka hrvatskog narodnog sabora (HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg- Bosne), a u Skupštinu ovog kantona ulazi još HDZ 1990, HSPBiH-DSI, Narodna stranka Radom za boljitak, HSP dr. Ante Starčević BiH i Hrvatski savez HKDU - HRAST. U ovom kantonu obrađeno je do sada nešto više od 91 posto biračkih mjesta, a ukupno je 690 nevažećih listića.

U Kantonu Sarajevo najviše glasova osvojila je SDA, a zastupnička mjesta u Skupštini ovog kantona imat će Demokratska fronta, SBB, SDP, Naša stranka, BPS i BOSS. U ovom kantonu obrađeno je do sada oko 77 posto biračkih mjesta, a ukupno je 4.138 nevažećih listića.

Skupštinu Kantona 10 (Livanjski kanton) osim Koalicije HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne činit će još HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatska nezavisna lista - HNL, SDA, Narodna stranka Radom za boljitak, Pravaško seljački savez (HSP BiH-HSS Stjepana Radića) i SDP. U ovom kantonu obrađeno je do sada 86,36 posto biračkih mjesta, a ukupno je 598 nevažećih listića.

U skupštinama kantona tako nije bilo značajnijih promjena u poretku stranaka prema broju osvojenih glasova, a očekuje se da bi CIKBiH trebao sljedeće sedmice objaviti konačne rezultate općih izbora održanih u BiH 12. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: