Odgovor Dodiku
77

SDA: Drina je granica između BiH i Srbije i tako će zauvijek ostati

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Stranka demokratske akcije reagovala je, između ostalog, na Dodikovu sugestiju kako će "popiti Drinu" ukoliko ona, kao "srpska rijeka", predstavlja granicu između BiH i Srbije.

Podsjećamo, u najavnom spotu intervjua s Miloradom Dodikom, novosadski Centar za društvenu stabilnost istakao je "dramatični" trenutak u kojem predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH "pije Drinu", odnosno čašu vode koja predstavlja granicu između BiH i Srbije.

Stranka demokratske akcije navodi kako smatra da postupci i retorika Milorada Dodika nanose štetu stabilizaciji prilika, napretku BiH i rješavanju životnih problema njenih građana.

"Iako stalno ponavlja kako želi da se što prije uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH, svojim potezima i izjavama to praktično onemogućava", ističu iz SDA.

Kako kažu, Milorad Dodik izaziva tenzije nepoštivanjem zakona i odluka u čijem je donošenju učestvovala i politička partija na čijem je čelu. Navode da on to čini i pokušajima da rješavanje odnosa između Srbije i Kosova poveže sa BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH, kršenjem odluka Ustavnog suda proslavom neustavnog "Dana RS".

To, navode iz Stranke demokratske akcije, nikome u BiH, ali ni u regiji, ne mogu donijeti ništa dobro.

"Posljednjom u nizu provokacija, kojom Drinu proglašava 'srpskom rijekom', Dodik duboko tone u glib velikodržavnih ideja koje su u 20. stoljeću od ove rijeke napravile najveću masovnu grobnicu nevinih civila čija je jedina 'krivica' bila što nisu Srbi. U Bosni i Hercegovini ne postoje srpske, bošnjačke ili hrvatske, već samo bosanskohercegovačke rijeke. Jedna od njih – Drina – stogodišnja je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će zauvijek i ostati. Miloradu Dodiku, drugim zvaničnicima entiteta RS, ali i pojedinim zvaničnicima Republike Srbije, konačno bi moralo postati jasno da nikada i ničim neće moći ugroziti Bosnu i Hercegovinu i njene međunarodno priznate granice. Svojom sadašnjom politikom jedino mogu ugroziti stabilnost cijele regije i dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, a time i unutrašnju entitetsku strukturu BiH koja je nastala u Dejtonu", zaključuju iz SDA.