Četiri pozicije
29

SDA donosi konačnu odluku o imenima kandidata za zamjenike državnih ministara

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) danas će donijeti definitivnu odluku o imenima kandidata za zamjenike ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Ova stranka u novom sazivu državne vlade imat će četiri zamjenika državnih ministara.

SDA će za ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine predložiti Biseru Turković, trenutnu ambasadoricu BiH u Kataru, a u skladu s koalicionim dogovorom, kandidata za ministra sigurnosti BiH predložit će SBB, dok će kandidata za ministra odbrane BiH predložiti DF.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić potvrdio je medijima da će on biti kandidat za državnog ministra, dok će DF kandidovati generala i bivšeg delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sifeta Podžića za ministra odbrane BiH.

Sva zamjenička mjesta u Vijeću ministara BiH, a koja su pripala bošnjačko-bosanskom bloku, dobila je SDA. Riječ je o zamjeniku ministra finansija i trezora BiH, zamjeniku ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, zamjeniku ministra pravde BiH i zamjeniku ministra komunikacija i prometa BiH.

"To je stvar Kadrovske komisije SDA koja će zasjedati ponovo u ponedjeljak. Imali su neke preliminarne dogovore prije nekoliko dana, ali su trojica članova Kadrovske komisije bila odsutna tako da je to ostavljeno za ponedjeljak ujutro. Tada će ta stvar biti presječena, odnosno predložena na popodnevnom sastanku Predsjedništva SDA", rekao je u petak predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Već je poznato da bi za zamjenika ministra pravde BiH trebao biti predložen Nezir Pivić koji je i u prošlom mandatu obnašao istu funkciju, dok bi za zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH trebao biti predložen Nedžad Branković.

Imena svih kandidata za zamjenike državnih ministara SDA bi trebala saopćiti u toku dana.