Sarajevo
68

SDA, DF i NES potpisali sporazum za USK, podršku obećala i Stranka za BiH

D. Be.
Jasmin Musić (SDA) i Mustafa Ružnić (NES) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jasmin Musić (SDA) i Mustafa Ružnić (NES) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavnici SDA, DF-a i NES-a večeras su u zgradi Predsjedništva BiH potpisali koalicioni sporazum o uspostavi vlasti u Unsko-sanskom kantonu. Njima će se, kako tvrde učesnici večerašnjeg sastanka, u narednim danima pridružiti i Stranka za BiH.

Ovime je potvrđeno pisanje portala Klix.ba tokom prethodnih dana da ove stranke namjeravaju uspostaviti vlast u USK, a zatim krenuti u osvajanje većina na nivou Federacije BiH odnosno u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Jasmin Musić (SDA USK) je nakon sastanka kazao da će vlast u USK činiti ove četiri stranke.

"Dio vlasti će uz SDA, DF i NES biti i SBiH. Njihov predstavnik će svoj potpis na sporazum staviti naknadno. Danas nije bio niko iz SBiH, ali oni su prethodnih dana prihvatili da budu dio parlamentarne većine", kazao je.

Ni Musić, kao ni Mustafa Ružnić (NES) nisu željeli govoriti o projekcijama za entitetski nivo kazavši da o tome trebaju govoriti predsjednici stranaka.

"Ovo je poruka stabilnosti USK koji već dugo vapi za jednom kvalitetnijom podrškom vladi u Skupštini USK. Ovo je dvotrećinska većina koja će dati zamah u radu, kako izvršne tako i zakonodavne vlasti u USK", dodao je Musić.

Premijer USK Mustafa Ružnić je kazao kako mu je drago da nakon dugo godina, koliko je Krajina imala problem sa stabilnošću vlasti, posebno u ranijem period izvršne vlasti, danas postoji stabilan koalicioni kapacitet koji može odgovoriti da Krajina bude stabilna.

Na pitanje zašto je NES krenuo sa SDA i DF-om iako je ranije sarađivao sa strankama Trojke, Ružnić je odgovorio:

"Pratili ste moju prethodnu poruku, da oni koji su bili s nama, pet mjeseci smo radili i pokupšali uraditi stvari, ali su pokazali da nemaju interes za državu I kanton, već lične interese. Građani USK će to najbolje razumjeti. Ne mogu oni sa 100-200 glasova upravljati već oni s 15.000, oni kojima su građani dali podršku. Ovaa koalicija ima oko 60.000 glasova", kazao je.

Predsjednici SDA, DF-a i NES-a nisu se obraćali medijima nakon sastanka.

Kako smo već ranije pisali, današnji sporazum bi mogao značiti da bi ove stranke (SDA, DF, NES i SBiH) već ove sedmice mogle krenuti u formiranje buduće Vlade USK odnosno imenovanje ministara.

Kako nezvanično saznajemo, cilj SDA i DF-a uz spomenute stranke probaju osvojiti i većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

SDA, DF, NES i SBiH imaju 47 ruku, a ukoliko se doda i jedan zastupnik PDA u Federalnom parlamentu, to je 48 što znači da bi u tom slučaju imali više ruku od proširene Trojke i HDZ-a koji bi brojali 45 zastupnika.

Za sada "slobodni igrači" su pet zastupnika iz HDZ 1990 (3), HRS (1) i HNP (1) koji nemaju potpisane sporazume niti sa jednim blokom.