Ko će biti mandatar?
7

SDA danas odlučuje o premijeru Tuzlanskog kantona, u igri su dva imena

A. K.
Zastupnici SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona (Foto: A. K./Klix.ba)
Članovi Stranke demokratske akcije (SDA) danas će u poslijepodnevnim satima odlučivati o mandataru za sastav Vlade Tuzlanskog kantona, saznaje portal Klix.ba.
Zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Midhat Čaušević za portal Klix.ba je potvrdio da će danas u 16 sati biti održana sjednica Povjereništva Kantonalnog odbora SDA na kojoj će biti govora o imenu osobe koja će biti nominirana za premijera Tuzlanskog kantona.

"Na ovoj sjednici će biti razgovarano o tome iz koje općinske organizacije dolazi, odnosno o imenu premijera, a koje će biti upućeno prema centrali stranke na odlučivanje. Na Povjereništvu danas neće biti govora o prijedlogu za ministre iz reda SDA", rekao je Čaušević za Klix.ba.

Podsjećamo, vlast u Tuzlanskom kantonu od petka zvanično čine dva zastupnika koji su još uvijek članovi SDP-a, zatim jedan iz PDA, uz SDA, SBB, DF i Stranku za BiH.

U parlamentarnoj većini najviše zastupnika trenutno ima SDA te će upravo ovoj stranci pripasti premijerska pozicija.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović za Klix.ba je kazao da će danas zvanično uputiti zahtjev SDA za konsultacije u vezi s izborom mandatara za sastav nove kantonalne vlade.

"Danas ću uputiti zahtjev i mislim da ćemo u veoma kratkom vremenskom roku imati premijera i sjednicu na kojoj će biti imenovana nova Vlada TK. Mnogo jasnije stvari će biti u narednih nekoliko dana", kazao nam je Vujović.

Tuzlanski kanton trenutno funkcioniše bez vlade, s obzirom na to da je u petak na hitnoj sjednici smijenjen prethodni saziv koji je predvodio premijer Jakub Suljkanović iz PDA.

Prema odluci zastupnika u Skupštini TK, poslove ministara trenutno obavljaju zamjenici ili sekretari u zavisnosti od ministarstva.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, trenutno se za poziciju premijera TK u SDA spominju dva imena, a riječ je o Denijalu Tulumoviću i Asimu Aljiću.