BiH
12

SDA Brčko: Neprihvatljivo učestvovanje Brčaka na referendumu o Danu RS-a

FENA
SDA Brčko distrikta BiH smatra kako bi omogućavanje izjašnjavanja građana Brčkog na referendumu Republike Srpske predstavljalo kršenje zakona i propisa Distrikta.

"Imajući u vidu da bi svako izjašnjavanje građana Brčko distrikta BiH na referendumu, pa i na glasačkim mjestima van područja Brčko distrikta BiH, proizvelo pravne efekte kao da je referendum održan u Brčko distriktu BiH, jasno je da su prijedlozi o izjašnjavanju građana Distrikta na referendumu na glasačkim mjestima izvan Distrikta potpuno neprihvatljivi", saopćeno je iz SDA.

Iz te stranke podsjećaju kako je nalogom supervizora za Brčko iz 2006. godine ukinuta primjena entitetskih zakoni na području Brčko distrikta i proglašen prestanak pravnog značaja međuentitetske granice u Distriktu.

"Od 4. 8. 2006. godine propisano je da ni jedan postupak bilo kojeg od entiteta ili bilo koje institucije koja je sastavni dio istih, poduzet na dan ili nakon dana izdavanja ovog naloga, neće imati nikakvo pravno dejstvo u Distriktu ili bilo kojem dijelu istog.

Omogućavanje građanima Distrikta koji su državljani Republike Srpske da glasaju na referendumu koji je utvrđen od strane institucija entiteta Republika Srpska, značilo bi flagrantno kršenje naprijed citiranih odredaba naloga supervizora", upozoravaju iz SDA.