BiH
0

Schwarz-Schilling u Washingtonu radi razgovora o budućim međunarodnim strukturama

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling danas putuje u Washington radi serije razgovora na visokom nivou u vezi sa strukturom budućeg prisustva međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nakon 30. juna, saopćeno je iz OHR-a.

Ova dvodnevna posjeta Sjedinjenim Državama je dio serije posjeta ključnim prijestolnicama prije narednog sastanka Vijeća za implementaciju mira, koji je zakazan za 26. i 27. februara.

Cilj posjeta, kako ističu iz OHR-a, je da se prije tog sastanka, na kojem će se donijeti konačna odluka o budućnosti Ureda visokog predstavnika, utvrdi konsolidirani stav.

-Vijeće za implementaciju mira mora načiniti opsežnu procjenu situacije u BiH i širem regionu da bi izradilo najprikladniju strategiju pomoći razvoju te zemlje prema euroatlantskim integracijama. Moje posjete glavnim gradovima su značajne kako bi se osiguralo da članovi Vijeća za implementaciju mira dobiju najbolju moguću sliku o situaciji na terenu - rekao je Schwarz-Schilling, stoji u saopćenju OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije će se u Washingtonu, između ostalih, susresti i sa Rosemary di Carlo, zamjenicom pomoćnika državnog sekretara u State Departmentu i Judy Ansley, višim zvaničnikom odjela za evropska pitanja u Nacionalnom vijeću za sigurnost, te sa Robertsom Owenom, arbitrom za Brčko.

Kao i u drugim prijestolnicama Schwarz-Schilling će se fokusirati na trenutnu političku situaciju u BiH; prepreke potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, tj. posebno restrukturiranje policije i reformu javnog RTV servisa; ekonomske reforme i formiranje vlasti.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je svoje konsultacije sa članovima Vijeća za implementaciju mira prije februarskog sastanka Vijeća otpočeo u Berlinu. Od tada je održao sastanke u Parizu i Briselu,a, nakon Washingtona, posjetit će London.

Schwarz-Schilling priprema svoju vlastitu procjenu i preporuku oko budućnosti OHR-a i poslat će ih sredinom februara članovima Vijeću za implementaciju mira, kaže se u saopćenju OHR-a.