BiH
0

Schwarz-Schilling: U Srebrenici počinjen genocid, ko to odbija prihvatiti izvan je civilizacijskih normi

FENA
U Srebrenici je počinjen genocid i ko god odbija prihvatiti presudu Međunarodnog suda pravde stavlja se izvan civilizacijskih normi, rekao je visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling u nedjelju tokom posjete Srebrenici, a zatim je pozvao lidere da ovaj trenutak učine presudnim za pomirenje u BiH.

"Presuda Međunarodnog suda pravde mora biti u potpunosti i bezrezervno prihvaćena", rekao je on tokom posjete spomen-obilježju u Potočarima gdje je položio vijenac u znak sjećanja na žrtve genocida, saopćeno je iz OHR-a.

"Pravda mora biti zadovoljena. Oni koji su odgovorni za počinjene zločine moraju krivično odgovarati pred Sudom u Haagu i sudovima u regionu", poručio je.

Schwarz-Schilling je također naglasio da dvanaest godina nakon zločina pravda nije zadovoljena.

"Saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju nije stvar izbora, to je obaveza. Neispunjavanje ove obaveze zaslužuje moralnu osudu i ima visoku političku cijenu", rekao je.

Visoki predstavnik je također objasnio kako bi presuda Međunarodnog suda pravde mogla poslužiti kao osnova za pomirenje.

"Ukoliko se zločin prizna kao takav i ukoliko se ostvari potpuna saradnja s Haškim tribunalom, bit će stvorene osnove za pomirenje", rekao je Schwarz-Schilling, dodajući kako se pomirenje ne dešava samo od sebe, već je to dugotrajan proces.

Schwarz-Schilling je povukao paralelu sa svojim iskustvima koje ima kao Nijemac koji je odrastao za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

"Pomirenje je moguće i ono mora biti cilj svih političkih lidera ove zemlje. Nadam se da će presuda Međunarodnog suda pravde biti prekretnica za Bosnu i Hercegovinu i međunarodnu zajednicu u cjelini", dodao je.

"Za međunarodnu zajednicu presudom je još jednom potvrđeno da sprečavanje genocida predstavlja obavezu. Politički lideri to nikada ne smiju zaboraviti. Bosna i Hercegovina na ovu presudu treba gledati kao na šansu da prihvati prošlost", ocijenio je visoki predstavnik.

On je također pozvao lidere na vizionarski pristup.

"U vremenima kao što su ova izuzetni lideri i njihove liderske kvalitete mogu napraviti ogromnu razliku. To je bio slučaj u Zapadnoj Evropi prije pola stoljeća kada su se okupili predstavnici šest zemalja kako bi, tačno dvanaest godina nakon Drugog svjetskog rata stvorili Evropsku zajednicu", dodao je Schwarz-Schilling.

On je spomenuo i druga pitanja koja su pokrenuta uoči donošenja presude Međunarodnog suda pravde, uključujući i moguće izmjene Ustava Bosne i Hercegovine i utvrđivanje specijalnog statusa Srebrenice.

"To su legitimne teme u okviru političke debate. Međutim, dozvolite mi da budem apsolutno jasan. Takve promjene ne mogu biti nametnute niti se o njima može jednostrano odlučivati. Sugeriranje bilo kakve druge mogućnosti je opasna iluzija. Promjene Ustava BiH moraju biti zasnovane na širokoprihvaćenom koncenzusu i pregovorima", poručio je.

U pogledu porodica žrtava visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je rekao da im je međunarodna zajednica pružila veliku pomoć, no da također mora priznati kako se mnogi povratnici i dalje suočavaju s velikim poteškoćama i preprekama u svome svakodnevnom životu.

"Vrijeme je za odgovornost. Vrijeme je da se održivi mir realizuje u praksi. Vrijeme je da proces pomirenja ozbiljno počne", zaključio je visoki predstavnik.