BiH
0

Schwarz-Schilling se obratio povratnicima u Drvar

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas je povratnicima u Drvar rekao da bi se mehanizmi za pomoć posebnim grupama povratnika mogli primijeniti i primijenit će se i drugdje kako bi svi od njih imali koristi, saopćeno je iz OHR-a.

U govoru pred Općinskim vijećem Drvara, u kojem se osvrnuo na brojna pitanja koja se tiču povratka i pomirenja, visoki predstavnik je ocijenio napredak postignut u oblasti povratka.

Istaknuo je inicijativu koju je pokrenuo s ciljem poboljšanja uvjeta u Srebrenici, te uporedio današnje uvjete u Drvaru s onim kada je prvi put posjetio ovu općinu prije cijelog jednog desetljeća.

Schwarz-Schilling je rekao da je u proteklih 12 godina u povratak uloženo jako puno truda i da je postignut veliki napredak. Međutim, jasno je dao do znanja da ne smatra da je postignut dovoljan napredak u smislu samoodrživosti tog procesa te da je stoga potrebno uložiti dodatne napore.

Visoki predstavnik je rekao da je Srebrenica poseban slučaj jer je u njoj počinjen genocid.

  • Ali mehanizmi koji su definirani i uspostavljeni kako bi se pomoglo povratnicima u Srebrenicu mogu se primijeniti i ovdje u Drvaru i u drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, rekao je Schwarz-Schilling.

Također je objasnio šta namjerava uraditi za povratnike u Srebrenicu.

-Sljedeće sedmice moj ured okupit će predstavnike državnih, entitetskih i općinskih agencija i njihovih međunarodnih partnera kako bi se postigao dogovor o najefikasnijim načinima za uklanjanje birokratskih prepreka koje sprječavaju povratak, kao što su problemi kada je riječ o dostupnosti zdravstvene i socijalne zaštite, rekao je.

Naveo je da se također razmatraju programi koji mogu pomoći u privlačenju investicija u tom području kako bi se osiguralo otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta.

Visoki predstavnik skrenuo je pažnju na važnost tekuće ekonomske pomoći Srebrenici i procesu povratka generalno.

  • Ekonomska pomoć u Srebrenici ali i u svim drugim krajevima Bosne i Hercegovine predstavlja nezamjenljiv stub održivog povratka. To nije sporedan, nego praktičan preduvjet za dostojanstven život građana, rekao je.

Schwarz-Schilling je istaknuo da su, kada je prvi put posjetio Drvar kao međunarodni medijator, a sljedeće sedmice bit će tačno deset godina od tada, okolnosti bile sasvim drugačije i da u Općinskom vijeću nije bio dobrodošao.

  • Načelnik Drvara u to vrijeme glatko je odbijao svaki razgovor o povratku. Rekao je da to nije u okviru njegove nadležnosti. Stoga sam razgovarao s njegovim zamjenikom, iako ni on nije bio puno susretljiviji, rekao je visoki predstavnik.

Kazao je kako je tvrdio da svi građani imaju neotuđivo pravo da se vrate u svoje domove. Međutim, taj princip nisu prihvatili ni načelnik niti njegov zamjenik, te njihovi razgovori nisu donijeli rezulate.

  • No, ljudi su se ipak vratili u Drvar. Historija je bila na strani onih koji su se vratili u svoje domove i onih koji su ih nakon povratka prihvatili, istaknuo je visoki predstavnik.