{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling se obratio povratnicima u Drvar

F
24.4.2007. u 13:57
0
0
Schwarz-Schilling se obratio povratnicima u Drvar
0
Schwarz-Schilling se obratio povratnicima u Drvar
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas je povratnicima u Drvar rekao da bi se mehanizmi za pomoć posebnim grupama povratnika mogli primijeniti i primijenit će se i drugdje kako bi svi od njih imali koristi, saopćeno je iz OHR-a.
U govoru pred Općinskim vijećem Drvara, u kojem se osvrnuo na brojna pitanja koja se tiču povratka i pomirenja, visoki predstavnik je ocijenio napredak postignut u oblasti povratka.

Istaknuo je inicijativu koju je pokrenuo s ciljem poboljšanja uvjeta u Srebrenici, te uporedio današnje uvjete u Drvaru s onim kada je prvi put posjetio ovu općinu prije cijelog jednog desetljeća.

Schwarz-Schilling je rekao da je u proteklih 12 godina u povratak uloženo jako puno truda i da je postignut veliki napredak. Međutim, jasno je dao do znanja da ne smatra da je postignut dovoljan napredak u smislu samoodrživosti tog procesa te da je stoga potrebno uložiti dodatne napore.

Visoki predstavnik je rekao da je Srebrenica poseban slučaj jer je u njoj počinjen genocid.

- Ali mehanizmi koji su definirani i uspostavljeni kako bi se pomoglo povratnicima u Srebrenicu mogu se primijeniti i ovdje u Drvaru i u drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, rekao je Schwarz-Schilling.

Također je objasnio šta namjerava uraditi za povratnike u Srebrenicu.

-Sljedeće sedmice moj ured okupit će predstavnike državnih, entitetskih i općinskih agencija i njihovih međunarodnih partnera kako bi se postigao dogovor o najefikasnijim načinima za uklanjanje birokratskih prepreka koje sprječavaju povratak, kao što su problemi kada je riječ o dostupnosti zdravstvene i socijalne zaštite, rekao je.

Naveo je da se također razmatraju programi koji mogu pomoći u privlačenju investicija u tom području kako bi se osiguralo otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta.

Visoki predstavnik skrenuo je pažnju na važnost tekuće ekonomske pomoći Srebrenici i procesu povratka generalno.

- Ekonomska pomoć u Srebrenici ali i u svim drugim krajevima Bosne i Hercegovine predstavlja nezamjenljiv stub održivog povratka. To nije sporedan, nego praktičan preduvjet za dostojanstven život građana, rekao je.

Schwarz-Schilling je istaknuo da su, kada je prvi put posjetio Drvar kao međunarodni medijator, a sljedeće sedmice bit će tačno deset godina od tada, okolnosti bile sasvim drugačije i da u Općinskom vijeću nije bio dobrodošao.

- Načelnik Drvara u to vrijeme glatko je odbijao svaki razgovor o povratku. Rekao je da to nije u okviru njegove nadležnosti. Stoga sam razgovarao s njegovim zamjenikom, iako ni on nije bio puno susretljiviji, rekao je visoki predstavnik.

Kazao je kako je tvrdio da svi građani imaju neotuđivo pravo da se vrate u svoje domove. Međutim, taj princip nisu prihvatili ni načelnik niti njegov zamjenik, te njihovi razgovori nisu donijeli rezulate.

- No, ljudi su se ipak vratili u Drvar. Historija je bila na strani onih koji su se vratili u svoje domove i onih koji su ih nakon povratka prihvatili, istaknuo je visoki predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: