|

Schwarz-Schilling: Kada će u BiH doći do opoziva predsjednika kakav je Dodik

Schwarz-Schilling: Kada će u BiH doći do opoziva predsjednika kakav je Dodik
441
A.D.
3.7.2019. u 09:43
159
komentara
441

dijeljenja
Schwarz-Schilling: Kada će u BiH doći do opoziva predsjednika kakav je Dodik
Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik u BiH, u autorskom tekstu za Deutsche Welle žestoko je kritikovao postupke lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. On se u tekstu pita kada će doći do opoziva ovakvog jednog predsjednika kakav je Dodik.
"Dodik je ekstremni srpski nacionalista koji se isključivo rukovodi navodnim srpskim interesima, pri čemu prelazi preko interesa zajedničke države ne obazirući se kakvu joj štetu time nanosi. Dodik sam otvoreno kaže da se ne osjeća kao predsjednik Bosne i Hercegovine, koja za njega u stvarnosti uopšte ne postoji, već da samo zastupa interese srpskog naroda. On spriječava formiranje vlade tako što je odluku jednog od svojih prethodnika Nebojše Radmanovića proglasio nevažećom i prevaziđenom. Riječ je o Godišnjem nacionalnom programu ("Annual National Programme"), koji je preduslov za put u NATO. Dodik je svojoj nacionalističkoj partiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj naložio da donese odgovarajuću odluku koja je u suprotnosti sa ranijim odlukama srpskih predstavnika i koju RS ističe kao preduslov za formiranje vlade", navodi Schwarz - Schilling u svom tekstu za DW.

S obzirom na to da partije u drugom i većem entitetu, Federaciji BiH, kako navodi Schwarz-Schilling, ne žele da dozvole takvo nedemokratsko i antiparlamentarno ponašanje, vlada ne može da se formira, što za posljedicu ima apsolutnu političku stagnaciju.

"Od početka jula nemoguće je donijeti odluku o usvajanju budžeta tako da niko ne zna kako će se od 1. jula isplatiti plate činovnicima i državnim službenicima. Posljednji dan kada je Parlament BiH mogao da izabere delegate za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope bio je 24. juni 2019. Ni do tog izbora nije došlo. Razlog nije bio propust Parlamenta BiH, već razlog leži u partiji SNSD čiji je predsjednik Dodik. Poslanici SNSD namjerno se nisu pojavili na sjednici i time su onemogućili izbor delegata za Vijeća Evrope", navodi on.

Također, Schwarz-Schilling se dotakao i Dodikovog pisma odlazećoj ambasadorki Njemačke u BiH Christiani Hohmann.

"Vi ste kao ambasadorka SR Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog ustavom predviđenog uređenja. Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom vašeg boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni, o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Njemačke", citirao je sadržaj pisma, te je dodao:

"Ovo je jedinstven dokument u historiji diplomatije. Za Dodika bi bilo dobro kada bi nešto naučio od svog bliskog kolege – predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – prije nego što pošalje sljedeće oproštajno pismo nekom od članova diplomatskog kora u Sarajevu. Dodik odavno tvrdi da se strašni genocid u Srebrenici, koji je nakon dugogodišnje istrage i kroz najviše sudske odluke potvrdio Međunarodni sud u Hagu, nije dogodio. Sada, na funkciji predsjednika BiH, Dodik na isti način tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo, što je provokacija ne samo za stanovnike BiH, već i za međunarodnu zajednicu. U Njemačkoj i nekim drugim zemljama negiranje zločina je krivično djelo i krivično se kažnjava. Kada će se tako nešto dogoditi u BiH? Kada će tamo biti povučene pravne konsekvence i kada će doći do opoziva jednog ovakvog predsjednika?".
Prijavi grešku


Komentari (159)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...