{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling i Merkel razgovarali o sposobnosti BiH da funkcionira bez podrške OHR-a

F
11.1.2007. u 15:35
0
0
Schwarz-Schilling i Merkel razgovarali o sposobnosti BiH da funkcionira bez podrške OHR-a
0
Schwarz-Schilling i Merkel razgovarali o sposobnosti BiH da funkcionira bez podrške OHR-a
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas je na bilateralnom sastanku u Berlinu informirao njemačku kancelarku i predsjednicu Vijeća Evropske unije Angelu Merkel o situaciji u BiH.
Kako je saopćeno iz OHR-a, kancelarka Merkel i Schwarz-Schilling su razgovorali o tranziciji Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU i o sposobnosti BiH da funkcionira bez svakodnevne podrške OHR-a, uzimajući u obzir predstojeću sjednicu Vijeća za implementaciju mira planiranu za 26. i 27. februar.

Vijeće za implementaciju mira će na toj sjednici u Briselu, preispitati svoju odluku o zatvaranju OHR-a krajem juna ove godine.

Schwarz-Schilling je naglasio značaj pružanja pomoći BiH u naporima koje poduzima u cilju provođenja reforme Ustava BiH. Taj proces bi trebali predvoditi predstavnici naše zemlje, uz podršku predstavnika EU i SAD-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je istakao da dogovor o policijskoj reformi ima ključni značaj za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

-Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio bi ogroman korak koji bi osigurao konkretne rezultate za cijelu zemlju, uključujući i poboljšanje klime za ulaganja u BiH, rekao je Schwarz-Schilling.

Tokom sastanka kancelarka Merkel i Schwarz-Schilling razgovarali su i o situaciji u širem regionu, što će također biti faktor koji će biti uzet u obzir prilikom donošenja odluke Vijeća za implementaciju mira u februaru.

Nakon sastanka s kancelarkom Merkel, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sastao se sa državnim sekretarom pri Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Erichom Statherom.

Tokom poslijepodneva Christian Schwarz-Schilling će se sastati sa višim zvaničnicima njemačke vlade, uključujući i državnog sekretara njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Reinharda Silberberga.

Tokom sastanaka bit će razgovarano i o odnosima BiH i EU. Njemačka je definirala pitanje razvoja odnosa između EU i zemalja zapadnog Balkana kao jedan od prioriteta svoje vanjske politike tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: