BiH
0

Schwarz-Schilling: Evropske integracije će donijeti uzajamnu korist

FENA
Proces evropskih integracija će biti uspješan samo ukoliko bude jasno da je to proces koji će donijeti uzajamnu korist – proces koji će obogatiti kako Bosnu i Hercegovinu, tako i Evropsku uniju, bit će argument koji će iznijeti visoki predstavnik Cristian Schwarz-Schilling na konferenciji na temu evropskog identiteta koja će se održati večeras u Banja Luci, saopćeno je iz OHR-a.

On će izjaviti da je to jedan od osnovnih argumenata koje je iznosio u proteklim sedmicama čineći napore u promovisanju olakšavanja viznog režima za građane BiH.

“Logika ovog argumenta ne bazira se na tome da bi građani BiH trebali biti tretirani sa popuštanjem ili velikodušnošću ili sa posebnom brigom, nego na tome što će njihovo slobodno kretanje Evropom donijeti socijalnu i ekonomsku korist ne samo Bosni i Hercegovini, nego i Evropskoj uniji,” reći će visoki predstavnik.

On će izjaviti da je proces evropskih integracija uopšteno pogrešno shvaćen kao proces pripajanja i apsorpcije, što ovaj proces zapravo nije. Konačno pristupanje BiH će Evropskoj uniji donijeti niz jasnih prednosti , kao i Bosni i Hercegovini. Ali kako bi za ovo dali uvjerljive argumente, predstavnici BiH moraju iskoristiti rezerve samopouzdanja, integriteta i optimizma građana.

”Kao visoki predstavnik, mogu opravdano, a nadam se, i efektivno, da poduzmem ovakav način lobiranja u ime BiH. Ali, kada govorimo o ovladavanju rezervama samopouzdanja, integriteta i optimizma građana koji moraju poduprijeti ovu vrstu lobiranja, to ne mogu ja učiniti. To moraju da urade građani BiH i njihove vođe,” reći će Schwarz-Schilling.

Naglasit će da glavni element identiteta BiH proističe iz religijskih tradicija u BiH.

“Od odlučujućeg je značaja da se religijske vrijednosti urede i uspostave na takav način da stvore i konsolidiraju civilno društvo, društvo u kojem glas i savjest pojedinca predstavljaju osnov političkih i društvenih normi. Vjerske zajednice, njihovi članovi i njihovi poglavari, imaju jedinstvenu i potencijalno veliku ulogu u stvaranju takvog društva", istaknut će visoki predstavnik.

On će takođe reći da ne smijemo zaboraviti da evropski identitet takođe proističe iz duha prosvjetiteljstva prema kojem su Evropljani utemeljili svoje društvo na njegovim filozofskim tradicijama što je dovelo do modernog društva koje se zasniva na vladavini zakona, nauci i racionalnosti.

Visoki predstavnik će konstatirati da je uticaj vjerskih poglavara snažan i konstruktivan kada oni “govore i u ime drugih vjerskih zajednica a ne samo svojih vlastitih, kada su predvodnici u ponovnoj izgradnji i drugih vjerskih objekata a ne samo svojih vlastitih; kada sebe vide kao poglavare građana a ne samo jednog naročitog naroda.

"Ono što mislim da je potrebno, i to hitno potrebno, jeste prijelaz sa zagovaranja političkih programa na davanje jasne i blagovremene potvrde prvenstva koje imaju ljubav i pomirenje. Bez ovakve jasne potvrde ovo društvo ne može ići naprijed, a uloga (i moralna obaveza) vjerskih zajednica jeste da daju takvu potvrdu”, reći će visoki predstavnik Cristian Schwarz-Schilling na konferenciji na temu evropskog identiteta koja će se održati večeras u Banja Luci.