Saznaje Klix.ba
319

Schmidt započeo novi krug konsultacija o izbornom zakonu i Ustavu FBiH

S. H.
Visoki predstavnik Christian Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Visoki predstavnik Christian Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt započeo je novi krug konsultacija sa političkim strankama o izbornom zakonu i Ustavu Federacije BiH.

Kako saznaje Klix.ba u uredu visokog predstavnika BiH danas su započele nove konsultacije između Schmidta i njegovog pravnog tima te predstavnika pojedinih političkih stranaka, a tema je izborni zakon, Ustav FBiH te implementacija izbornih rezultata.

Konsultacije bi trebale trajati narednih dana, a sve na tragu ranijeg Schmidtovog poziva političkim predstavnicima u FBiH u cilju pronalaženja rješenja za reformu ustava FBiH, odnosno ključne teme popunjavanja federalnog Doma naroda.

Ove razgovore Schmidt je najavio krajem jula kada je nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona o integritetu izbornog procesa. Tada je visoki predstavnik imao plan da nametne i politički segment koji se odnosi na Ustav FBiH, ali je nakon brojnih reakcija i negodovanja zbog prijedloga koji je bio na stolu ipak odustao.

Kako Klix.ba saznaje nezvanično Schmidt još uvijek nije dobio podršku zemalja Evropske unije, a posebno ne Njemačke za nametanje odluke u ovom momentu. Navodno je dobio signal iz određenih krugova međunarodne zajednice da ne ide ni u kakvo nametanje u vrijeme predizborne kampanje.

Predizborna kampanja počinje 2. septembra, a izbori će se održati 2. oktobra.

Ukoliko na tome ostane onda će pitanje reforme Ustav FBiH ostati za period poslije izbora.