Nakon konferencije
35

Schmidt u Zagrebu: Vidimo Kosovo i zato BiH mora započeti pregovore sa EU

S. M.
Christian Schmidt
Christian Schmidt
Visoki predstavnik Christian Christian nakon danas održane konferencije u Zagrebu "o evropskom putu i perspektivi Bosne i Hercegovine" rekao je da se mora ubrzati integracija BiH u Evropsku uniju zbog trenutnog momentuma.
Schmidt je istaknuo važnost ubrzanja integracije BiH u EU te dodao kako je potrebno započeti pregovore o pristupanju.

"Vidim političku nužnost da ubrzamo integraciju BiH u Evropsku uniju i ne smije se izgubiti momentum. Govorimo o vremenu kada ne znamo hoće li biti političkog efekta rata u Ukrajini i ruske agresije na Zapadni Balkan. Vidimo Kosovo i zato moramo biti odlučni te započeti pregovore s BiH", rekao je Schmidt.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je također sudjelovao na konferenciji, rekao je da Hrvatska snažno podupire ulazak BiH u EU nakon što je u decembru dobila status kandidata te da je cilj da se pristpuni pregovori otvore do kraja godine.

"Mislim da je Bosna i Hercegovina upravo s ovim novim Vijećem ministara, koje je formirano prošle godine, pokazala se vrlo aktivnom. Jako su angažovani oko ispunjenja onih uvjeta, znači kriterija, koji su preduvjet za otvaranje pristupnih pregovora", rekao je Grlić Radman.